Fit & Gezond

Longkanker wordt nog vaak te laat vastgesteld

Print
Longkanker wordt nog vaak te laat vastgesteld

Foto: Shutterstock

Britse wetenschappers hebben ontdekt dat longkanker vaak veel te laat wordt vastgesteld. Een derde van de patiënten zou pas drie maanden voordat ze sterven weten dat ze aan de ziekte lijden.

Volgens ademhalingsarts Dr Emma O’Dowd, die het onderzoek leidde aan de ‘Nottingham University’, detecteren huisartsen longkanker pas wanneer het eigenlijk al te laat is. Haar team analyseerde 20.140 gevallen van longkanker tussen 2000 en 2013 en stelde vast dat één derde van de patiënten pas 90 dagen voordat ze stierven te horen kregen dat ze longkanker hadden. Meer dan tien procent stierf al een maand na de diagnose. Bij één op de twintig mensen werd de ziekte zelfs pas na hun dood ontdekt.

‘Ik ging uit van de stelling dat patiënten die vroeg stierven weinig tot nooit hun huisarts raadpleegden voordat ze de diagnose kregen’, zegt Dr O’Dowd. ‘Maar uit het onderzoek blijkt dat deze mensen hun arts net vaker zagen dan de patiënten die langer leefden. Zij die drie maanden na de vaststelling stierven, gingen gemiddeld vijf keer naar de dokter voordat ze te horen kregen dat ze longkanker hadden.’

‘Het probleem is dat huisartsen de tekenen van kanker vaak niet herkennen of ze verwarren met andere, meer alledaagse ziektes. Omdat vele mensen met longkanker regelmatige rokers zijn, worden de symptomen vaak verward met een rokershoest en dus wordt er geen verdere actie ondernomen’, zegt de ademhalingsarts.

Uit het onderzoek bleek ook dat de kans op vroege sterfte lager was bij diegenen die een röntgenfoto hadden laten nemen. Officiële gezondheidsvoorschriften raden dan ook aan om bij iedereen die meer dan drie weken een zware hoest heeft of hees is een röntgenfoto moet worden genomen.

‘We verliezen heel wat kankerpatiënten in een vroeg stadium en dus ging ik op zoek naar de reden daarvoor. Nu ik weet dat ook zij die regelmatig hun arts bezoeken een te late diagnose krijgen, denk ik dat het belangrijk is dat we op zoek gaan naar manieren om huisartsen meer op te leiden in het herkennen van de symptomen. Want hoe vroeger de ziekte kan worden vastgesteld, hoe sneller en beter er behandeld kan worden’, vertelt O’Dowd.

 

Niet te missen