Gilbert pakt eindzege in Beijing, slotrit voor Modolo

Print
Gilbert pakt eindzege in Beijing, slotrit voor Modolo

Foto: BMC

Philippe Gilbert (BMC) heeft dinsdag de vierde editie van de Ronde van Peking op zijn naam geschreven. De zege in de slotrit ging naar de Italiaan Sacha Modolo (Lampre-Merida).

Na 117 kilometer van Tienanmen naar het Vogelneststadion in de hoofdstad Peking was Modolo in een sprint de snelste van het peloton, nadat vluchters Tosh Van der Sande (Lotto-Belisol) en Laurent Mangel (Fra/FDJ) in de slotkilometer alsnog gegrepen werden. Modolo gaf vervolgens Greg Henderson en Edvald Boasson Hagen het nakijken. Gilbert pakte in deze wielerronde na winst in de tweede etappe de leiderstrui en gaf die vervolgens niet meer uit handen. Op de erelijst volgt hij de Spanjaard Benat Intxausti op. De eerste twee edities werden telkens gewonnen door de Duitser Tony Martin.

Tosh Van Der Sande en Laurent Mangel waren de eerste aanvallers van de dag. Het duo vormde geen bedreiging voor het klassement en het peloton gaf hen een vrijgeleide. Hun maximale voorsprong liep op tot 3:15. Het was BMC dat de wedstrijd controleerde voor leider Philippe Gilbert.

Op het lokale circuit in Peking vielen nog bonificatieseconden te rapen. Na 47 en 78 kilometer werden de drie en twee seconden telkens verdeeld over Van Der Sande en afscheidnemend wielrenner Mangel. In de strijd om één seconde graaide Reinardt Janse van Rensburg tot twee keer toe de bonificatie weg voor klassementsrenner Rigoberto Uran.

In de korte etappe viel er voor het overige weinig animo te beleven en met nog 14 kilometer voor de boeg telden de vluchters nog steeds 2:30 voorsprong op het peloton. Het sein voor Belkin, Garmin-Sharp, Lampre en Giant om de handen in elkaar te slaan en het tempo de hoogte in te jagen. Met nog een ronde af te leggen (7,8 km) was de voorsprong van het duo gehalveerd en hun aanval strandde finaal in de laatste kilometer.

In een weinig georganiseerde pelotonsprint haalde Sacha Modolo het nipt voor Greg Henderson en Edvald Boasson Hagen. Het was voor de Italiaan zijn achtste overwinning dit seizoen na etappewinst in de Ronde van Zwitserland (WT), twee ritten in de Driedaagse van de Panne (2.BC), een overwinning in de Ronde van de Algarve (2.1), de Trofeo Ses Salines (1.1) en Trofeo Palma (1.1) en een rit in de Tour de San Luis (2.1).