Provincie blijft baas over eigen scholen: ‘Dit mag geen vergiftigd geschenk zijn’

Print
Provincie blijft baas over eigen scholen: ‘Dit mag geen vergiftigd geschenk zijn’

Een vakbondsdelegatie kwam maandag pleiten tegen de provinciale ontslagen. Zij kregen goed én slecht nieuws. Foto: Serge Minten

De provincie mag haar eigen scholen behouden. Dat heeft Vlaams minister Homans laten weten aan de provinciebesturen. In Limburg betekent dit dat de provincie baas blijft over 11 campussen en 17.000 studenten en cursisten.

De provincies mogen zich niet meer bezighouden met ‘persoonsgebonden’ bevoegdheden. “Dat geldt voor gehandicaptensport, jeugd, cultuur, enzovoort. Maar de minister zegt nu dat het provinciaal onderwijs wel mag blijven bestaan”, legt gedeputeerde Jean-Paul Peuskens uit. “Wij mogen inrichtende macht blijven. En dat is zeker in Limburg belangrijk, want hier zorgen wij voor onderwijs dat anderen te duur vinden of dat er anders niet komt: zoals de landbouwschool in Tongeren of het provinciaal onderwijs in Voeren.”

Met een jaarlijks budget van 6 miljoen euro geeft de provincie les aan 6.000 jongeren en 11.000 cursisten in het volwassenenonderwijs. Dat geld kan wel een nieuw probleem betekenen: de provincie krijgt niet langer een bijdrage via de onroerende voorheffing, maar moet rekenen op een ‘dotatie’ van Vlaanderen. “Als we niet genoeg krijgen, kunnen we ook niet voor onderwijs zorgen. Deze toegeving mag geen vergiftigd geschenk zijn.”

Lees vandaag meer in Het Belang van Limburg.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio