Paniek in Brussels ziekenhuis door mogelijke ebola-besmetting

Print
Paniek in Brussels ziekenhuis door mogelijke ebola-besmetting

Foto: Belga

Brussel - Een man die terugkwam uit Guinee en koorts had, is maandag opgenomen het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel. Het gaat om een mogelijk geval van ebola, aldus de woordvoerster van de federale overheidsdienst Volksgezondheid, die zo informatie in verschillende media bevestigt.

Zondagavond werd in het Brusselse ziekenhuis reeds een tijdlang de hele spoedafdeling in quarantaine geplaatst, uit vrees voor ebola. Toen bleek dat het om vals alarm ging, de patiënt was zelfs niet in Afrika geweest. Maar nu is er dus een tweede geval.

‘De patiënt had deze ochtend last van hoge koorts. Hij verbleef onlangs in Guinee, dat is een getroffen gebied. Dan is de procedure heel duidelijk: hij wordt dan onmiddellijk in een universitair ziekenhuis in quarantaine geplaatst’, bevestigt een woordvoerder aan onze redactie. Het kan nog 48 uur duren voor we de diagnose kennen.

'Extra controles'

Deze ochtend riep viroloog Marc Van Ranst nog op om extra controles uit te voeren op de luchthaven van Zaventem. Maar het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zal geen maatregelen nemen, voorlopig toch niet. ‘We moeten doen wat echt nodig en doeltreffend is’, is momenteel de enige communicatie van het kabinet van De Block.

De Block zal donderdag wel samenzitten met haar Europese collega’s. Het onderwerp: versterkte controles op reizigers uit Afrikaanse landen die getroffen zijn door de ebola-epidemie. Vooral Guinee, Liberia, Nigeria en Sierra Leone. Er wordt ook gepraat over een betere coördinatie tussen de EU-landen.

De controles gebeuren vandaag in het land van vertrek. De temperatuur van de reizigers wordt daar gemeten, voor ze het vliegtuig in mogen. In Europa bestaat geen consensus over controles in het land van aankomst. Groot-Brittannië is de enige EU-lidstaat die specifieke screenings op de grootste luchthavens en treinstations heeft aangekondigd. Ook de VS gaat in vijf luchthavens de temperatuur meten van passagiers die uit de West-Afrikaanse landen komen waar ebola zich verspreidt.