Frederik van Lierde kan Ironman-titel niet verlengen

Print
Frederik van Lierde kan Ironman-titel niet verlengen

De Duitser Sebastian Kienle pakte de zege in Hawaï Foto: EPA

De Duitser Sebastian Kienle heeft zaterdag de Ironman van Hawaï gewonnen. Hij behaalde zijn eerste zege in Hawaï in een tijd van 8 uur 14 minuten en 18 seconden. De eerste Belg was Frederik Van Lierde, op de achtste plaats, nadat hij was gekraakt tijdens de marathon.

Frederik Van Lierde was nochtans goed gestart en kwam als vijfde uit het water, op amper enkele seconden van de leiders. In de wisselzone verloor hij wat tijd, waardoor hij als veertiende aan het fietsen mocht beginnen. Marino Vanhoenacker liep daarentegen een serieuze achterstand op in het zwemmen, hij kwam 6 minuten en 30 seconden na de leiders uit het water.

Maar in het fietsen reed Vanhoenacker die kloof dicht. Bij het keerpunt fietste Van Lierde op de derde plaats, op 45 seconden van de Duitse leider Sebastian Kienle, die op de hielen gezeten werd door zijn landgenoot Maik Twelsiek. Vanhoenacker was bij dat tussenpunt knap vierde, op amper 2 seconden van de winnaar van vorig jaar. Bart Aernouts was 28ste bij het keerpunt. Maar in het tweede deel van de fietsproef werden de verschillen voorin alsmaar groter. Rond middernacht (Belgische tijd) mocht Vanhoenacker als derde aan de marathon beginnen, met een achterstand van bijna vijf minuten op Kienle.

Tijdens die marathon zakte Vanhoenacker helemaal weg, hij finishte uiteindelijk als 31ste. Frederik Van Lierde lag een hele tijd op de tweede plaats, en leek zelfs even aan een inhaalbeweging bezig op de Duitse leider, maar ook hij knakte op een tiental kilometer van de finish. Van Lierde kwam uiteindelijk als achtste en eerste Belg over de streep. Een vijftal minuten later kwam Bart Aernouts, die een prima marathon had gelopen, op plaats 9.

Eerste Belg van Lierde kon zijn titel dus niet verlengen en strandde op bijna 10 minuten van de Duitser Sebastian Kienle, die in een tijd van 8 uur 15 minuten en 18 seconden was gefinisht. Tweede en derde op het podium in het Hawaïaanse Kailua-Kona waren Ben Hoffman, uit de Verenigde Staten, en Jan Frodeno, ook uit Duitsland. Zij moesten respectievelijk 5 minuten en 5 seconden prijsgeven op Kienle, en 6 minuten en 15 seconden.