Kumpen pakt Europese Nascar-titel en mag naar VS

Print
Kumpen pakt Europese Nascar-titel en mag naar VS

Foto: BELGA

Anthony Kumpen is de nieuwe Europees kampioen Nascar Whelen Euro Series. De Limburger pakte zondag na een spannende race in Le Mans alsnog de titel af van leider Ander Vilarino. Daardoor mag Kumpen volgend jaar aantreden in de prestigieuze Amerikaanse Nascar-reeksen.

Kumpen werd kampioen in de Elites 1-categorie dankzij zijn tweede plaats zondag achter de Italiaan Eddie Cheever III. Zijn directe concurrent, de Spanjaard Ander Vilarino, werd pas vierde, waardoor Kumpen het kampioenschap met slechts een punt verschil won. Ook de eerste race in Le Mans, op zaterdag, was mede beslissend voor Kumpens titel.

De Limburger behaalde de overwinning nadat Eddie Cheever III, die als eerste de finishlijn overschreed, door de jury een straf van dertig seconden opgelegd kreeg. De andere Belgen, Bas Leinders en Bert Longin, eindigden zaterdag respectievelijk 21e en 5e en zondag 5e en 7e.

"Andere manier van racen"

“Deze titel is heel speciaal voor mij. Ik race al 20 jaar, maar Nascar is toch dé grote autosport in de VS. Bij het begin van het seizoen hoopte ik op een plaats in de top 10, maar kampioen worden is ongelofelijk. Dit is de mooiste prestatie in mijn carrière”, vertelde Kumpen aan Sporza Radio.

“Nascar is toch een andere manier van racen. Je moet veel meer als team samenwerken en elkaar helpen, een beetje zoals in het wielrennen. Ik ben er dag en nacht mee bezig geweest. Ik heb me geïnformeerd bij de grote Amerikaanse atleten en dat heeft geholpen.”

“Nascar geeft mij een licentie om in de VS te rijden, iets wat niet zomaar mag. En ik krijg van hen ook financiële steun om er een programma af te werken. Ik weet niet wat mij nu te wachten staat, maar ik laat het op mij afkomen.”

Dumarey zorgt voor dubbel

In de categorie Elites 2 kroonde Maxime Dumarey, eveneens een piloot van de PK Carsport-renstal, zich kampioen. De 25-jarige Dumarey werd zaterdag 3e achter de Fransman Guillaume Rousseau en de Italiaan Gianmarco Ercoli. Zondag finishte hij als 5e maar kreeg de punten voor de 4e plaats aangezien de winnaar, de Zwitser Gabriele Gardel, niet deelnam aan het kampioenschap. De twee ereplaatsen volstonden voor Dumarey om België de dubbel te schenken.