Seks & Relaties

Buitenstaanders zien wie zijn partner ontrouw is

Print
Buitenstaanders zien wie zijn partner ontrouw is

Foto: Shutterstock

Door slechts enkele minuten een koppel te observeren, zouden buitenstaanders kunnen bepalen welke mensen trouw zijn en welke niet. Dat zegt alvast een nieuwe studie uitgevoerd door wetenschappers van de Amerikaanse ‘Brigham Young University’ en de ‘Florida State University’.

‘Mensen kunnen bepalen of personen die hen totaal onbekend zijn trouw zijn ten opzichte van hun partner of niet door slechts een bepaalde tijd te kijken naar hoe zij zich gedragen en hoe ze interageren, zegt Dr. Nathaniel Lambert, hoofauteur van de studie.

Voor de studie deden de onderzoekers beroep op 51 studenten van de ‘Florida State University’ en hun partners. Elke student moest een vragenlijst invullen over zijn of haar emotionele en fysieke ontrouw in de relatie. Vervolgens werd er een vier minuten durende video gemaakt waarin er een tekentest moest worden afgelegd. Één partner was geblinddoekt en de andere partner moest hem of haar begeleiden in het tekenen.

Daarna werden deze video’s getoond aan zes vreemden. Aan hen werd gevraagd een beoordeling te geven over de mate dat de student in staat zou zijn om zijn of haar partner te bedriegen. Uit deze beoordelingen bleek dat de buitenstaanders zeer goed konden inschatten wie ontrouw was. Heel vaak stemden hun vermoedens overeen met wat de studenten in de vragenlijst zelf hadden aangegeven over hun ontrouw.

De onderzoekers deden nog een tweede experiment met 43 andere koppels en vijf andere vreemden. ‘Ook al hadden de vreemden het niet altijd juist, toch bleek ook uit het tweede experiment dat de buitenstaanders eventueel bedrog verrassend accuraat konden inschatten’, zegt Lambert.

Er is nog meer onderzoek nodig om te bepalen wat ervoor zorgde dat de vreemden zo goed de ontrouw konden inschatten, maar co-auteur Frank Fincham geeft al een mogelijke verklaring: ‘Deze gave biedt hoogstwaarschijnlijk een evolutionair voordeel. Op die manier zullen we de juiste partner kiezen waarmee we met een gerust hart een leven kunnen uitbouwen.’

 

Niet te missen