VS en Europa geven meer dan 650 miljoen euro voor wederopbouw Gazastrook

Print
VS en Europa geven meer dan 650 miljoen euro voor wederopbouw Gazastrook

Foto: AFP

De Verenigde Staten en Europa hebben op een donorconferentie in Caïro maar dan een half miljard euro voor de wederopbouw van de Gazastrook beloofd. De EU wil in totaal 450 miljoen euro ter beschikking stellen, zei de Hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid Catherine Ashton zondag op de internationale bijeenkomst. De VS geven volgens minister van Buitenlandse Zaken John Kerry 212 miljoen dollar (rond de 168 miljoen euro).

Aan het door Egypte en Noorwegen op gang gebrachte initiatief nemen rond de 30 ministers van Buitenlandse Zaken naast regionale en internationale organisaties deel. De fondsen zijn nodig om de enorme schade te herstellen die de jongste Gaza-oorlog heeft aangericht. De Palestijnen becijferen de wederopbouwkosten op enkele miljarden dollar.

Israël viel in juli en augustus meer dan 5.000 doelwitten in de Palestijnse gebieden aan, militante Palestijnen vuurden 4.500 raketten op Israël af. Meer dan 2.100 Palestijnen en meer dan 70 Israëli’s werden gedood. Volgens de VN-Noodhulporganisatie Ocha werden in de Gazastrook 18.000 woningen vernield of zwaar beschadigd.