‘Pensioen op 67 zal voor zeer beperkte groep zijn’

Print
‘Pensioen op 67 zal voor zeer beperkte groep zijn’

Foto: BELGA

De regering-Michel gaat dan wel de pensioenleeftijd optrekken, uitzonderingen hierop zullen blijven bestaan. Dat zei Open Vld-vicepremier Alexander De Croo - twee dagen geleden nog minister van Pensioenen - zondag in De Zevende Dag. “67 jaar zal voor een zeer beperkte groep zijn”, zei De Croo. “De uitzonderingen voor zware beroepen en een lange loopbaan blijven bestaan”.

“Men kijkt nog altijd meer naar de loopbaan dan naar de leeftijd. Iemand die op 18 jaar is beginnen werken, kan ook na deze hervorming op 61 met pensioen”, zei De Croo. “We gaan ook maatregelen nemen dat het arbeidsmodel zich aanpast. Een van de zaken die we doen om het gemotiveerd tijdskrediet uit te breiden van drie jaar tot vier jaar”.

De Croo en zijn N-VA-collega Jan Jambon blijven er wel bij dat het optrekken van de pensioenleeftijd nodig was. “We leven allemaal langer, we studeren ook allemaal langer. Eigenlijk weet iedereen dat dat op termijn niet houdbaar is. Er zijn ook omkaderende maatregelen nodig, maar in essentie weet iedereen dat dit nodig is”.

Jambon en De Croo zouden er overigens geen probleem mee hebben dat de loopbaan- en leeftijdsvoorwaarden van de parlementaire pensioenen - nu kan een parlementslid op 60 met pensioen - gelijkgeschakeld worden met die van de privésector.