'We willen komen tot een sociaal-economisch toekomstplan'

Print
Minister van Werk en Economie Kris Peeters (CD&V) wil samen met de sociale partners onderhandelen over een toekomstplan voor meer werkgelegenheid. Dat heeft hij zondag gezegd in De Zevende Dag. Volgens Peeters moet dat plan ervoor zorgen dat de indexsprong en andere maatregelen die de regering zal nemen omgezet worden in jobs.

De centrum-rechtse regering-Michel heeft onder meer beslist om een indexsprong door te voeren. Peeters benadrukt dat die sociaal wordt gecorrigeerd en dat het dus gaan om een "slimme indexsprong". "Er komt 127 miljoen euro bij voor de laagste inkomens en we vragen ook een inspanning aan de vermogens".

Of er garanties zijn dat de indexsprong zal zorgen voor extra jobs? Peeters verwees naar het belang van het sociaal overleg, omdat er ook over andere zaken gesproken moet worden. En de werkgevers zouden slim genoeg moeten zijn om wat ze winnen bij de indexsprong en andere maatregelen om te zetten in jobs. "Ik ga er ook van uit dat de werkgevers slim genoeg zijn om ervoor te zorgen dat deze inspanning die wij doen en die de mensen doen met de indexsprong om te zeggen: 'ja, we hebben nu een sterkere concurrentiepositie, we gaan dat omzetten in werkgelegenheid'. Dat is geen verplichting, maar ik vind dat ze dit aanbod, deze beslissing maximaal positief moeten omzetten in werkgelegenheid en stages enzovoort".

Peeters relativeert dat deze regering te veel gaat besparen en de economie zal fnuiken. Het begrotingsevenwicht komt er pas in 2018, na een inspanning van 11 miljard. De regering-Di Rupo had een overschot in 2016 vooropgesteld en daarvoor was 17,3 miljard euro nodig. "De vorige regering was eigenlijk nog harder dan de nieuwe regering", zei Peeters.