Farrar pakt bloemen in Peking, Gilbert blijft leider

Print
Farrar pakt bloemen in Peking, Gilbert blijft leider

Foto: Twitter

Tyler Farrar (Garmin-Sharp) heeft zondag de derde etappe in de Ronde van Peking (WorldTour) op zijn naam geschreven. Hij was na 176 km van Yanqing naar Qianjiadian de snelste in een massasprint en haalde het voor Luka Mezgec en onze landgenoot Nikolas Maes. Philippe Gilbert (BMC) blijft leider in het klassement.

Zaterdag werd de tweede rit met 36 km ingekort en even was er zelfs sprake dat de etappe van zondag zou geannuleerd worden wegens ernstige luchtvervuiling. De situatie verbeterde evenwel en de renners gingen gewoon van start in Yanqing.

Na 26 km vormde zich een groepje vluchters met Dayer Quintana, Michal Golas, Karsten Kroon, Julien Bérard, Pierre-Henri Lecuisinier en Julien Alaphilippe. Het zestal fietste een maximale voorsprong van 4:20 bij elkaar.

In het peloton voerde BMC het commando voor leider Philippe Gilbert. Ook Giant-Shimano stak een helpende hand toe. De voorsprong van het zestal zakte zienderogen en met nog 20 km tot aan de streep telden de vijf vluchters, Alaphilippe was intussen ingerekend door het peloton, nog 30 seconden bonus.

De laatste vluchters, Golas, Bérard en Kroon, werden op 13 km van de streep bijgehaald, net voor de voet van de laatste beklimming van de dag, een colletje van derde categorie. Adam Hansen van Lotto-Belisol demarreerde op die klim en kreeg het gezelschap van Julian Arredondo. Hun aanval werd snel in de kiem gesmoord door een peloton dat zijn zinnen had gezet op een tweede massasprint. Op vijf km van de streep waagde Carlos Betancur zijn kans, maar ook zijn poging strandde.

Orica-GreenEdge lanceerde stagiair en supertalent Caleb Ewan perfect in de sprint, maar de Australiër zat iets te vroeg op kop en viel stil. Farrar toonde zich de snelste en won voor Mezgec en Maes.

Voor de Gentse Amerikaan was het al meer dan een jaar geleden dat hij nog eens mocht juichen. Toen won hij in Nieuwpoort een etappe in de Tour de l’Eurométropole.

Gilbert blijft leider in het klassement. Morgen/maandag staat de koninginnenrit op het programma, met aankomst op de Mentougou Miaofeng Mountain, een klim van 12,6 kilometer aan gemiddeld 5,7 procent.

Bekijk hier de volledige rituitslag en het klassement in de Ronde van Beijing!