Zwarte Piet blijft gemoederen bezighouden in Nederland

Print
Zwarte Piet blijft gemoederen bezighouden in Nederland

Foto: BELGAIMAGE

Wordt het in Nederland een roetpiet, een gekleurde piet, een klassieke zwarte piet of een mix van dit alles? Donderdag buigt de Raad van State in Den Haag zich over het beroep dat de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan aantekende tegen de beslissing van de bestuursrechter eerder dit jaar.

Die stelde dat de vergunning voor de sinterklaasintocht van 2013 opnieuw moet worden bekeken, omdat er volgens de rechter onvoldoende aandacht is geweest voor de bezwaren van de tegenstanders. De rechtbank stelde dat Zwarte Piet kwetsend is voor veel zwarte Amsterdammers en te veel de nadruk legt op het slavernijverleden.

De burgemeester vindt op zijn beurt dat de discussie rond de ‘knecht’ niet thuishoort in de rechtszaal maar in de samenleving. Bovendien is het volgens hem niet alleen een Amsterdams feest, maar een culturele traditie van het hele land. Zo ziet directeur Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed dat ook. Zij denkt dat tijdens de komende sinterklaasperiode mensen verschillende variaties op Zwarte Piet gaan zien.

Een roetpiet zou het moeten worden, die met zwarte vegen is geschminkt, adviseerde ze eind augustus, samen met Frits Booy secretaris en sinterklaasdeskundige van de Stichting Nationaal Sint Nicolaas Comité. Hoe dan ook, de klassieke Zwarte Piet blijft gewoon welkom in de supermarkt. Jumbo, Plus, en Hoogvliet verwelkomen hem zoals elk jaar met speciale producten en reclame. Alleen Albert Heijn heeft zijn beleid iets aangepast.

Volgens NRC Handelsblad verandert er dit jaar in de meeste gemeenten niets aan het uiterlijk van Zwarte Piet. Dat maakt de krant op uit een rondgang langs de vier grootste gemeenten in alle 12 provincies. De gemeente Gouda, waar Sinterklaas dit jaar aankomt, maakt komende week bekend hoe de pieten daar eruit gaan zien.

Het College voor de Rechten van de Mens in Utrecht houdt zich ook bezig met de kwestie. Bij het college klaagde een vrouw over de school van haar kinderen. Zij vindt Zwarte Piet een racistisch onderdeel van het sinterklaasfeest. De zaak dient woensdag 15 oktober.