‘Meer dan de helft van de Nederlanders tegen vervolging Wilders’

Print
‘Meer dan de helft van de Nederlanders tegen vervolging Wilders’

Foto: EPA

Meer dan de helft van de Nederlanders vindt dat PVV-leider Geert Wilders niet vervolgd moet worden. 55 procent van de ondervraagden vindt dat de uitspraak over Marokkanen van Wilders niet strafrechtelijk vervolgd moet worden, 39 procent vindt juist van wel. Dat komt zondag naar voren uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Vooral mensen die voor de sociaal-liberale D66, de sociaaldemocratische PvdA en christendemocratische CDA stemmen zijn voor vervolging. 45 procent van de SP-stemmers, bijna een kwart van de conservatief-liberale VVD’ers en 1 procent van de populistische PVV-kiezers zijn voorstanders van vervolging.

Als er nu verkiezingen voor de Tweede Kamer zouden zijn, zou VVD de grootste partij worden met 28 zetels (twee jaar geleden kreeg de partij 41 zetels), gevolgd door de PVV met 24 zetels (dit waren er 15 bij de verkiezingen 2 jaar geleden). Bijna een kwart van de ondervraagden zegt nu spijt te hebben van zijn of haar keuze bij de verkiezingen in 2012. Vooral PvdA-stemmers hebben spijt: 46 procent zou nu voor een andere partij kiezen.

Over minder dan een half jaar zijn in Nederland de Provinciale Statenverkiezingen. De leden hiervan kiezen vervolgens de leden van de Eerste Kamer. Als de Provinciale Statenverkiezingen nu gehouden zouden worden, wordt het heel spannend of VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP de meerderheid in de Eerste Kamer zullen behouden.