Gewapende mannen doden activist tijdens radio-uitzending

Print
Gewapende mannen doden activist tijdens radio-uitzending

Atilano Roman. Foto: YouTube

De leider van een Mexicaanse groepering die ontheemde mensen door de bouw van een dam in de staat Sinaloa vertegenwoordigt, is zaterdag neergeschoten tijdens zijn wekelijkse radio-uitzending. Dat meldt een gerechtelijke bron.

Twee gewapende mannen schoten de activist Atilano Roman neer, aldus Jesus Antonio Sanchez Soliz, plaatsvervangend procureur van het openbaar ministerie van de staat Sinaloa.

Roman presenteerde zijn radioprogramma “Dit is mijn grond”, dat sinds een jaar wekelijks live werd uitgezonden. Daarin hekelde hij het beleid van de lokale regering en maakte hij de eisen van zijn groepering duidelijk. Zo eiste hij compensaties voor de mensen die zijn ontheemd sinds de bouw van de dam Picachos.

“Deze aanslag was tegen hem gericht, niet tegen de journalisten. Ze (de moordenaars) openden de deur en zijn meteen naar de radiocabine gegaan”, zegt Sergio Ontiveros, directeur van El Sol de Mazatlan waar de uitzendingen werden opgenomen. Volgens Ontiveros was de man op dat moment niet bijzonder kritisch bezig. “Hij had het over landbouwaangelegenheden.”

De luisteraars konden de schoten goed horen, wist de lokale pers. Nadat Roman werd neergeschoten, was geschreeuw te horen op de radio: “Ze hebben hem vermoord! Ze hebben hem vermoord”, riepen de andere drie aanwezigen. De daders sloegen meteen op de vlucht.