VN: ‘Kobani wordt tweede Srebrenica’

Print
VN: ‘Kobani wordt tweede Srebrenica’

Kobani Foto: AP

‘Duizenden mensen zullen wellicht vermoord worden als Kobani in handen valt van terreurgroep Islamitische Staat.’ Dat heeft een VN-medewerker vrijdag gezegd. Jihadi’s van IS staan op de rand van een inname. Turkije komt niet tussen.

Staffan de Mistura, een medewerker van de Verenigde Naties, vergeleek de belegerde Syrische stad Kobani met de Bosnische enclave Srebrenica, waar in 1995 meer dan 7.000 Bosnische moslims uitgemoord werden.

‘Als Kobani valt, dan zullen 700 mensen en mogelijk nog eens 12.000 anderen afgeslacht worden’, aldus De Mistura. Volgens de VN zitten 700 oudere mensen vast in de stad, en hebben 12.000 andere het centrum verlaten maar de grens met Turkije nog niet bereikt.

‘Herinner jij je nog Srebrenica? Wij wel’, zei De Mistura. ‘We vergaten het nooit en wellicht hebben we het onszelf nog niet vergeven.’ In 1995 was er een VN-vredesmacht aanwezig in de buurt van Srebrenica aanwezig. Die faalde om de massamoord tegen te houden.

Maandag drongen IS Kobani binnen, maar de terreurgroep belegerde de stad al weken. Pas sinds maanden begonnen Amerikaanse gevechtsvliegtuigen IS te bombarderen. Er zijn kortom geen grondtroepen aanwezig om IS rond Kobani een finale klap te geven, want Turkije wil niet tussenkomen. Kobani is een overwegend Koerdische stad, waarvan de strijders banden hebben met de Koerdische PKK in Turkije.