Pascal Smet wil Uber beter controleren

Print

Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) heeft de controles op taxidienst Uber hervat, maar wint juridisch advies in om binnen de bestaande regels doeltreffender te kunnen optreden. Dat liet het kabinet via zijn woordvoerder weten.

Onder de voorganger van Smet, Brigitte Grouwels, hadden de controlediensten van Brussel Mobiliteit dertien Uber-voertuigen in beslag genomen. Die inbeslagnames werden voor de verkiezingen stilgelegd. Nadat Minister Smet alle partijen had gehoord, liet hij begin september weten dat Uber niet voldoet aan de wettelijke normen en dat hij daarom de controles zou hervatten.

Inmiddels heeft Brussel Mobiliteit opnieuw vijf controles gedaan, vier pv’s opgesteld en één voertuig in beslag genomen. Toch haalde het Amerikaanse bedrijf vrijdag uit met een zoveelste promo-actie waarbij het, ter gelegenheid van 'Ridesharing Day', zijn klanten 50% korting aanbood. Diezelfde dag spraken vakbondsafgevaardigden van ACV en ABVV pendelaars en taxichauffeurs bij het Brusselse Zuidstation aan om hen te informeren over Uber. Zij zien Uber niet als een onschuldige en sympathieke start-up die het leven van zijn gebruikers wil vergemakkelijken. Integendeel, het zou gaan om een bedrijf dat met groot kapitaal en op agressieve manier de regelgeving ontwricht. 'Veel voorbijgangers die ik aansprak, weten dat Uber de regels niet respecteert, maar vinden de taxi’s te duur, en zijn daarom wel geïnteresseerd in het systeem', vertelt Philippe Lescot van het ACV. 'Maar als ik mensen voorleg dat morgen hun job op gelijkaardige manier in het gedrang kan komen, begrijpen ze ons standpunt beter.' Dat is volgens Lescot niet uitgesloten: 'Uber begint nu ook met een pakjesdienst. Bedrijven als Google en Amazon verleggen hun activiteiten steeds meer naar klassieke sectoren en houden zich in de concurrentiestrijd niet altijd aan de regels.'