Food

Vier smaakvolle soepen met herfstgroenten

Print
Vier smaakvolle soepen met herfstgroenten

Foto: http://hap-en-tap.blogspot.be/

De herfst brengt ons weer frissere dagen en dus is het tijd om de zomerse salades van het menu te schrappen en te vervangen door warme smaakvolle soepen boordevol seizoensgroenten.

1. Bloemkool-venkelsoep

Leuke Recepten

 

Ingrediënten:

1 venkelknol

1 kleine bloemkool (ongeveer 400 gram)

4 teentjes knoflook in de schil

150 gr spek of bacon reepjes

800 ml groentebouillon

2 geschilde aardappeltjes

3 eetlepels olijfolie

Een klontje boter

100 ml kookroom

1 gesnipperde kleine ui

Peper en zout

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de venkel en snijd hem in plakjes. Was de bloemkool en snijd in roosjes. Doe de venkel, bloemkool en teentjes knoflook in een braadschotel en besprenkel met olijfolie, peper en zout. Rooster de groenten ongeveer 25 minuten in de oven. Haal de teentjes knoflook er uit en pel ze. Verwarm een klein klontje boter in een soeppan en bak de ui een minuutje. Voeg de geroosterde groenten en gepelde knoflook toe. Voeg de bouillon en de stukken aardappel toe en kook 10 minuten. Pureer de soep met een staafmixer fijn. Schenk de kookroom er bij en roer  goed door. Bak de spekjes in een koekenpan en voeg ze toe aan de soep. Schep de soep in kommen en garneer met wat van de venkelblaadjes en de spekjes.

 

2. Oosterse pompoensoep

De Groene meisjes

 

Ingrediënten:

700 gram pompoen in stukken

1 winterwortel, in stukjes

2 eetlepels kokosolie

Stuk gember van 4 cm, geschild en fijngesneden

Teentje knoflook, fijngesneden

2 bosuitjes in ringen

½ rode peper in kleine stukjes gesneden

1 flinke eetlepel kerriepoeder

Half bosje koriander, fijngehakt

1 liter bouillon

1 blik ongezoete kokosmelk

Peper en zout

1 limoen, uitgeperst

 

Bereiding:

Verhit de kokosolie in de soeppan en fruit hierin de stukjes pompoen, wortel, gember, het pepertje, knoflook en de bosuitjes. Laat ongeveer 10 minuten sudderen. Voeg het kerriepoeder toe en schep de groenten goed onder elkaar. Laat nog 5 minuten fruiten op een laag vuur. Voeg de helft van het bosje koriander toe, samen met een liter bouillon. Breng de soep aan de kook en laat 15 minuten koken. Haal de pan van het vuur van zodra de groenten zacht zijn en pureer de soep met een staafmixer. Voeg nu de kokosmelk toe, gevolgd door het limoensap. Roer het geheel goed door. Kruid met peper en zout naar smaak.

 

3. Zoete aardappel-preisoep met peterseliepesto

Dayenne's Food Blog

 

Ingrediënten:

2 à 3 zoete aardappelen

4 preien

4 stengels bleekselderij

1 kleine eetlepel kruidenmix (onder andere koriander, komijn, venkelzaad, knoflook, etc)

2 à 3 liter water

Peper

Olijfolie

(in plaats van water en kruidenmix kan je ook groentebouillon gebruiken)

Voor de pesto:

1 teentje knoflook

Olijfolie

Verse peterselie

Handvol pijnboompitten

 

Bereiding:

Voor de soep:

Kook de zoete aardappel in ongeveer 8 minuten gaar. Snij de prei en bleekselderij in ringen en fruit samen met de kruidenmix aan in wat olijfolie. Voeg wat kookvocht toe aan de prei en stoof in een paar minuten gaar. Voeg 2 à 3 liter water bij de prei en pureer samen met de zoete aardappelen tot een gladde soep.

Voor de pesto:

Doe de peterselie, pijnboompitjes, knoflook en een flinke scheut olijfolie in de keukenmachine en mix tot een pesto.

Serveer de soep met een schep peterselie-pesto.

 

4. Romige cappuccino van boschampignons

Hap & Tap

 

Ingrediënten:

500 gr gemengde boschampignons

Shiitakes en/of cantharellen

1 klontje boter

1 eetlepel tomatenpuree

1,5 l kippenbouillon

1 el bloem

50 gr Roquefort

200 ml slagroom

Zout, witte peper

1 klein potje zure room

2 eetlepels gehakte peterselie

 

Bereiding:

Maak de boschampignons droog en schoon met een borsteltje of een stuk keukenpapier. Bak de champignons in de boter en voeg er de tomatenpuree aan toe. Blus met de bouillon. Bind de soep met de in water opgeloste bloem. Laat gedurende 10 minuten doorkoken en voeg er de room en de kaas aan toe. Kruid bij met peper. Mix de soep glad. Bak de cantharellen krokant en kruid met peper en zout. Schik de gebakken paddenstoelen in je bord. Lepel er de soep over en werk af met een toefje zure room en peterselie. 

 

Niet te missen