Spaanse ebolapatiënte wordt behandeld met Belgisch medicijn

Print
Spaanse ebolapatiënte wordt behandeld met Belgisch medicijn

Verplegers in beschermkledij in het Carlos III-ziekenhuis in Madrid waar de 44-jarige ebolapatiënte wordt behandeld. Foto: AFP

De Spaanse ebolapatiënte wordt vrijdag voor de eerste keer met het medicijn ZMapp behandeld. De voorraad van dit experimentele medicijn is bijna overal uitgeput maar er werd toch nog een dosis gevonden in België. Dat meldt de staatszender RTVE op gezag van een ziekenhuiswoordvoerder.

De toestand van de 44-jarige vrouw zou vrijdag stabiel zijn. Maar op vraag van de vrouw geet het ziekenhuis in Madrid officieel geen informatie. Bij de vrouw werd eind september het dodelijke virus ebola vastgesteld. Ze raakte besmet toen ze een besmet persoon uit West-Afrika in Spanje behandelde. Dit is de eerste besmetting tussen twee mensen in Europa.

Nu wordt de vrouw behandeld met het medicijn ZMAPP. Eerder kregen ook al twee Amerikanen en een Spanjaard dit middel toegediend, maar de Spanjaard overleed desondanks aan de gevolgen van het ebolavirus.

In het Madrileense ziekenhuis werden ook de echtgenoot en twaalf andere mensen die in contact kwamen met de patiënte in quarantaine geplaatst.