Mama

Peuters zijn slimmer dan je denkt

Print
Peuters zijn slimmer dan je denkt

Foto: Photonews

Onderzoekers aan de 'University of Washington' in Amerika hebben aan de hand van een experiment aangetoond dat kinderen al op de jonge leeftijd van vijftien maanden hun eigen gedrag bepalen aan de hand van de emotionele en sociale informatie van mensen rondom hen.

De studie werd gepubliceerd in het vakblad ‘Cognitive Development’ en bewijst dat peuters emotionele hints interpreteren om te weten wat mensen rondom hen bedoelen. ‘Al op vijftien maanden proberen kinderen de sociale wereld rondom hen in te schatten’, zegt hoofdauteur Betty Repacholi. ‘Ze kunnen misschien nog niet spreken, maar ze kunnen wel al visuele en sociale hints opvangen in een poging andere mensen te begrijpen.’

In het experiment keken 150 peuters van vijftien maanden oud hoe een onderzoeker hen de werking van verschillende speelgoedjes toonde. De kinderen keken aandachtig en leerden hoe het speelgoed werkte. Na enige tijd kwam een tweede persoon de kamer binnen en zette zich op een stoel vlakbij de onderzoeker. Terwijl de onderzoeker de demonstratie herhaalde, nam de tweede persoon een boze toon aan en beschreef hij de uitleg van de onderzoeker als ‘vervelend’ en ‘irritant’.

Daarna kregen de kinderen de kans om zelf met het speelgoed te spelen. Wanneer de tweede persoon de kamer verliet of zijn aandacht niet vestigde op het kind, namen de peuters enthousiast het speelgoed vast en kopieerden ze de acties die ze tijdens de demonstratie te zien hadden gekregen. Wanneer de tweede persoon wel aanwezig bleef, aarzelden de kinderen iets langer om het speelgoed te nemen. Als ze dan toch het speelgoed vasthadden, waren ze minder geneigd om de acties van de onderzoeker na te bootsen. De kinderen besloten dus uit de woedende reacties van de tweede persoon dat ze niet met het speelgoed mochten spelen of de getoonde handelingen mochten imiteren.

Om te weten of het natuurlijk temperament van de kinderen een rol speelde in dit gedrag, moesten de ouders op voorhand een enquête invullen, zodat de onderzoekers de impulsiviteit van de kinderen konden meten. ‘Hoe hoger de score voor impulsiviteit, hoe minder moeite de peuters hadden om de acties uit te voeren terwijl de boze persoon naar hen keek’, zegt Repacholi. Voor deze kinderen kan dat volgens de onderzoekers een indicator zijn voor minder gehoorzaam gedrag op latere leeftijd.

Repacholi en Meltzoff, co-auteur van de studie, doen nu een follow-up studie met de peuters om te zien of hun gedrag als kleine ukjes effectief een voorspelling is van hoe goed ze later hun eigen gedrag kunnen controleren. ‘Zelfcontrole is immers een van de belangrijkste dingen die kinderen leren in de eerste drie jaar van hun leven’, zegt Andrew Meltzoff. 

 

 

Niet te missen