Banktest ECB op 26 oktober openbaar

Print
Banktest ECB op 26 oktober openbaar

ECB-voorzitter Mario Draghi Foto: AFP

De Europese Centrale Bank (ECB) publiceert op zondag 26 oktober om 12.00 uur de resultaten van het balansonderzoek dat is uitgevoerd bij de 130 grootste banken in de eurozone. Banken met een te lage kapitaalbuffer moeten binnen de twee weken plannen indienen bij de ECB om die te versterken.

Dat maakte de centrale bank vrijdag bekend. De ECB heeft de afgelopen maanden de balansen van de banken doorgelicht op mogelijke zwakke plekken. Daarnaast is een zogenoemde stresstest gedaan om te kijken of de banken ook bij een flinke economische dip overeind zouden blijven. Het onderzoek is gedaan ter voorbereiding op de invoering van het gecentraliseerde bankentoezicht door de ECB vanaf november.

Banken die onder normale omstandigheden op basis van het balansonderzoek kapitaal tekortkomen, moeten hun gaten in zes maanden zien te dichten. Banken die het meest pessimistische scenario van de stresstest niet doorstaan, moeten hun financiële buffer binnen negen maanden op orde brengen.

De resultaten worden voor elke bank afzonderlijk in een vast format gepubliceerd. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen eventuele kapitaaltekorten die bij het balansonderzoek aan het licht zijn gekomen, en tekorten die tijdens de stresstest zijn vastgesteld. Ook komt de ECB met een bredere evaluatie van de uitkomsten van het bankenonderzoek.

Op de lijst van te onderzoeken banken stonden voor België AXA Bank Europa, Belfius Bank, Dexia nv, Investar (holding van Argenta), KBC Group en The Bank of New York Mellon.