Ook stoelendans in verschillende parlementen

Print
Ook stoelendans in verschillende parlementen

Nu Jan Jambon minister wordt, moet N-VA op zoek naar een nieuwe fractieleider in de Kamer Foto: Photo News

Het aantreden van een nieuwe regering, brengt ook traditioneel enkele opvolgers naar de parlementen.

In de Kamer mogen Sarah Claerhout en Els Van Hoof op de CD&V-banken de plaats innemen van Pieter De Crem en Koen Geens. Bij Open Vld komen Katja Gabriëls en Dirk Janssens in de plaats van Alexander De Croo en Maggie De Block. De eerste opvolgers om het zitje van Steven Vandeput, Theo Francken en Jan Jambon voor N-VA over te nemen, waren bij de Kamerverkiezingen Wouter Raskin, Renate Hufkens en Johan Klaps. Met Jambon als minister zal de N-VA-Kamerfractie een nieuwe fractieleider moeten kiezen.

In het Vlaams parlement mag Katrien Schryvers (CD&V) binnenkort de eed afleggen nu Kris Peeters vicepremier wordt. Emmily Talpe neemt op de liberale banken dan weer de plaats in van Bart Tommelein, terwijl Caroline Croo in principe N-VA-staatssecretaris Elke Sleurs opvolgt. Sleurs is overigens ook deelstaatsenator, dus moet ze ook in de vernieuwde Hoge Vergadering worden vervangen. Met het vertrek van Tommelein moet Open Vld op zoek naar een nieuwe fractieleider in het Vlaams Parlement.

In het Europees parlement komt Sander Loones (N-VA) in de ECR-fractie in de plaats van Johan Van Overtveldt, die minister van Financiën wordt.