Fit & Gezond

Waarom je beter geen frietjes eet als je zwanger wil worden

Print
Waarom je beter geen frietjes eet als je zwanger wil worden

Foto: Shutterstock

Een nieuwe studie uitgevoerd aan de universiteit van het Amerikaanse Harvard heeft aangetoond dat vrouwen die elke dag van de week gefrituurd voedsel eten grotere kans hebben op zwangerschapdiabetes.

Onderzoekers aan de Harvard University en aan het ‘US Government’s Department of Health’ lieten zo’n 15.000 vrouwen enquêtes invullen over hun dieet en levensstijl van de afgelopen tien jaar. Ze moesten aangeven hoe vaak ze gefrituurd voedsel, vlees, groenten en fruit aten, maar ook hoeveel ze dronken en of ze rookten.

De onderzoekers stelden vast dat zij die zeven keer (of meer) per week gefrituurd eten nuttigden, 88% meer kans hadden om zwangerschapsdiabetes te ontwikkelen dan zij die dat minder dan één keer per week aten. Vier tot zes keer frietjes of chicken nuggets eten verhoogde het risico met 16%.

Zwangerschapsdiabetes ontstaat wanneer zwangere vrouwen niet genoeg insuline kunnen aanmaken zodat hun bloedsuikerspiegel abnormaal hoog wordt. Als het niet ontdekt en behandeld wordt, kan het leiden tot vroegtijdige geboorte, complicaties of keizerssnede. Vrouwen die heel vaak gefrituurd voedsel eten hebben dubbel zoveel kans om deze vorm van diabetes op te lopen tijdens hun zwangerschap. Frituren zou volgens de onderzoekers namelijk schadelijke chemicaliën doen terechtkomen in het eten, waardoor het lichaam de bloedsuikerspiegel niet meer kan controleren. ‘Tijdens het proces van frituren wordt voedsel gemodificeerd en maakt het verschillende bijproducten die schadelijk kunnen zijn. Celbeschadiging en diabetes zijn slechts enkele van de gevolgen’, zegt hoofdonderzoeker Dr Cuilin Zhang.

Dr Richard Elliott van ‘Diabetes UK’ zegt dat deze studie niet aantoont dat het nuttigen van gefrituurd voedsel de enige en directe oorzaak is van zwangerschapsdiabetes, maar het benadrukt wel dat een ongezond dieet een grote invloed kan hebben op de gezondheidstoestand. 

 

Niet te missen