Fit & Gezond

'Van comfort food word je niet gelukkiger'

Print
'Van comfort food word je niet gelukkiger'

Foto: Shutterstock

Zoek je na een zware dag op het werk soms troost in een reep chocolade, een zak chips of een stuk pizza? Dan verandert deze snack helemaal niets aan je humeur. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek aan de universiteit van Minnesota.

Een team wetenschappers bevroeg honderd studenden over hun favoriete troostvoedsel. In een tweede fase van het onderzoek, kregen alle proefpersonen fragmenten uit treurige filmpjes te zien. Dit moest ertoe leiden dat ze zichzelf ongelukkiger zouden voelen. Na de video's mocht de helft van de deelnemers hun favoriete troostvoedsel eten. De andere helft kreeg een snack die ze wel lekker vonden, maar niet associeerden met troostvoedsel. En wat bleek? Alle deelnemers voelden zich kort na het eten gelukkiger.

Daarna herhaalden de onderzoekers het experiment. De deelnemers mochten opnieuw naar enkele treurige filmpjes kijken. Deze keer kreeg de helft troostvoedsel naar keuze, de andere helft kreeg helemaal niets. Toch voelde elke deelnemer zich kort na het kijken behoorlijk goed. De vorsers concluderen dat troostvoedsel je humeur niet positief beïnvloedt.  'Mensen kunnen denken dat hun favoriete snacks troost bieden, maar in werkelijkheid maken ze je niet meer of minder gelukkig dan ander voedsel', zegt hoofdonderzoekster Traci Mann.

De onderzoekers erkennen dat hun studie, verschenen in het Health Psychology Journal, niet volledig is. Zo hielden ze geen rekening met het volledige spectrum van negatieve gevoelens en de setting waarin je het comfort food opeet.

Niet te missen