Investeren in hotels

Print

duchâtelet op vrijdag

Investeren in hotels

Foto: HBvL

Hotels krijgen alsmaar minder klanten over de vloer. Een van de redenen is de handelsreiziger. Vroeger een belangrijke bron van inkomsten, tegenwoordig een uitstervend ras. Commerciële contacten gebeuren meer en meer via callcentra en internet, en er moeten dus minder mensen de baan op. Ook werknemers van bedrijven vergaderen alsmaar vaker virtueel: via videoconferenties en onlinemeetings. Documenten worden dan niet meer afgedrukt of verstuurd, ze zitten in een ‘dropbox’ in de ‘cloud’.
Maar ook technische werknemers van bedrijven reizen minder.De banken vergaat het tegenwoordig veel beter. Ze worden bedolven onder het geld van mensen die zich een ongeluk sparen.Bij de banken zit dus geld te veel, met als gevolg dat ze sinds kort open van geest zijn voor kredietaanvragen. Ze lenen makkelijker geld aan bedrijven, toch als die een rendabel plan hebben.
 
Voor hotels is er in die open geest van banken geen plaats: de risicoanalyses kleuren donkerrood. Op zich erg logisch: een financiering op lange termijn moet immers rekening houden met alsmaar meer mensen die hun kamers thuis verhuren. Deze nieuwe trend heet “couchsurfing”, “van sofa tot sofa reizen”. Dat verloopt via gespecialiseerde websites zoals bewelcome.org. Vroeg of laat wordt dat een groot succes.
 
Uiteraard zal de overheid zich daar op een bepaald moment tegen verzetten, want bestaande hotels zullen wel vragen om deze “piraten” uit de markt te weren, met argumenten als brandveiligheid en dergelijke. Die normen mogen dan wel nodig zijn als je niet bij je thuis slaapt, maar waarom zou iemand die een groot huis heeft met te veel kamers die niet mogen verhuren? De consument zal daar in elk geval beter van worden, want die kan goedkoper overnachten. En er is toch niets mis met een samenleving waarin burgers zoveel mogelijk “waar” krijgen voor hun centen?
 
Het is dus merkwaardig en een tikkeltje verontrustend, dat de Vlaamse overheid en Limburgs investeringsfonds LRM nieuwe hotels financieren. Zoals het hotel in de oude mijngebouwen van Eisden en een hotel in de rentmeesterswoning van Alden Biesen. Over dat hotel in Alden Biesen kreeg ik een e-mail. Of ik geïnteresseerd was om te investeren in een project dat al 6,3 miljoen euro van de overheid kreeg en waarvoor het stedenbouwkundig voortraject klaar was. Kandidaten moeten zich melden voor 17 oktober. Weten LRM en de Vlaamse overheid iets dat bankiers niet weten? Is dat belastinggeld goed besteed?
 
De overheid verhoogt het aanbod in een krimpende markt. Ondernemers die met eigen centen in een hoeve of een herenhuis een ‘bed and breakfast’ hebben ingericht of een nieuw hotel hebben gebouwd, zullen als gevolg van dit overheidsbeleid minder kamers verhuren. Het wordt nog moeilijker overleven voor hotels. Het is nu al niet te doen, zeggen de banken.