Start restauratiewerken Heilig Grafkapel Kanne

Print
Start restauratiewerken Heilig Grafkapel Kanne

Foto: Miranda Gijsen

Riemst - Het schepencollege geeft groen licht voor de start van de restauratiewerken aan de Heilig Grafkapel in Kanne. De Heilig Grafkapel is beschermd als monument en is in eigendom van de gemeente. De restauratie is nodig omdat er schade is aan de dakbedekking en de mergelsteengevels aangetast zijn door zouten en opstijgend vocht. Daarnaast zal ook het interieur, dat door vochtproblemen uit het verleden is aangetast, gerestaureerd worden.

Het restauratiedossier werd in 2010 goedgekeurd, maar omdat het hier om een beschermd monument gaat, vraagt het heel wat tijd vooraleer de Vlaamse overheid groen licht kan geven om aan het dossier een restauratiepremie toe te kennen. Dit is nu achter de rug. De totale restauratie wordt geraamd op 170.618 euro, de Vlaamse overheid kent aan de gemeente Riemst een restauratiepremie van 127.886 euro toe.

Mathieu Eycken, bevoegd schepen: "Wij vinden het erg belangrijk om onze beschermde monumenten in goede staat te behouden. Op die manier houden we het rijke verleden van onze gemeente in stand. De Heilig Grafkapel is ook een ankerpunt voor mensen die Kanne bezoeken. Het zou zonde zijn om zo'n monument verloren te laten gaan."

Riemst telt 11 kerken, waarvan er 5 beschermd zijn als monument: Genoelselderen, Membruggen, Millen, Vlijtingen en Zichen-Bolder. Van de kerken van Kanne en Val-Meer zijn enkel de toren en het orgel beschermd als monument. Daarnaast telt Riemst ook twee monumentale kapellen, de Heilig Grafkapel in Kanne en de Sint-Severinuskapel in Val-Meer, ook deze kapellen zijn beschermd als monument.

Uit cijfers van Zolad+ blijkt dat de gemeente Riemst 108 beschermde monumenten en 38 beschermde stads- en dorpsgezichten telt. Daarmee staat Riemst, samen met Hasselt op de derde plaats als het over beschermd erfgoed in Limburg gaat. Enkel Sint-Truiden en Tongeren tellen nog meer beschermde monumenten en stads- en dorpsgezichten.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio