Nederlandse schaatser Groeneveld breekt rugwervel

Print
Nederlandse schaatser Groeneveld breekt rugwervel

Christijn Groeneveld Foto: PN

De Nederlandse schaatser Christijn Groeneveld heeft een rugwervel gebroken door een val tijdens een training in Inzell. Hij moest daardoor in de nacht van donderdag op vrijdag een noodoperatie ondergaan. Dat heeft zijn team Van Werven op de website laten weten.

De 29-jarige Groeneveld kon na de val zijn benen niet bewegen, maar kreeg enkele uren na de operatie een klein beetje gevoel in zijn benen terug. Coach Roy Boeve heeft Groeneveld vrijdag in het ziekenhuis gesproken. ‘Hij was helder en vertelde me dat het enige dat hij wil is weer leren lopen. Over schaatsen heeft hij het gelukkig al niet meer, dat doet er nu even helemaal niet meer toe. De arts sprak al van een wonder dat hij wat gevoel heeft teruggekregen, want zo zag het er gisteren niet uit.’

Groeneveld heeft aan de val ook een klaplong en gebroken ribben overgehouden. De ingreep aan zijn rug nam 5 uur in beslag. Zijn ruggenmerg is door de gebroken wervel bekneld, maar niet doorgesneden. ‘Daar waren we eerst wel bang voor, maar dat is gelukkig niet het geval’, aldus Boeve.

Groeneveld behaalde vorig jaar januari de Nederlandse marathontitel op natuurijs. Het afgelopen seizoen had hij zich bij TVM toegelegd op de langebaan en trainde onder anderen met Sven Kramer en Ireen Wüst. Nadat de ploeg werd opgeheven, besloot hij zich meer op het marathonschaatsen te concentreren.