Luka Mezgec sprint naar zege in Peking

Print

Luka Mezgec heeft de openingsetappe van de Ronde van Peking (WorldTour) gewonnen. De Sloveen van Giant-Shimano was na 167 kilometer tussen Chong Li en Zhangjiakou de snelste in een massasprint.

De openingsetappe serveerde drie officiële klimmetjes. Tosh Van der Sande (Lotto-Belisol) was mee in de ontsnapping van de dag, samen met Julian Kern (ALM) en Jérémy Roy (FDJ).

 

 

De Fransman hield het voorin het langste uit maar de laatste veertig kilometer ging het overwegend in dalende lijn en een imponerend Team Sky, een hele dag erg actief, zette zich autoritair op kop van een uitgedund peloton. Roy werd na 147 kilometer in de aanval ingerekend en een massasprint kon niet worden vermeden.

In de laatste kilometers kwamen ook sprintersploegen als Shiant-Shimano en Lotto-Belisol opzetten maar Sky behield de controle tot op het einde, ondanks enkele (schuchtere) aanvallen. Luka Mezgec was echter de snelste van het ganse pak, voor Caleb Ewan en Tyler Farrar. Nikolas Maes werd als vijfde eerste Belg. De Sloveen van Giant-Shimano won eerder dit seizoen ondermeer al de slotrit van de Giro.

Morgen gaat het van Chong Li naar Yanqing (147,5 km). De weg loopt dan meteen na de start omhoog, nadien volgen twee klimmetjes van derde categorie. De finale is vlak en ook hier zullen de sprinters opnieuw hun kans mogen gaan.

De Ronde van Peking in China is de laatste World Tour-rittenkoers van het seizoen. Vorig jaar kroonde de Bask Benat Intxausti zich tot eindwinnaar. De Spanjaard geldt opnieuw als één van de favorieten, maar mag concurrentie verwachten van onder meer Tejay Van Garderen, Daniel Martin, Rigoberto Uran en Rui Costa in deze vijfdaagse rittenkoers. De Ronde van Peking eindigt dinsdag aan het Vogelneststadion in Peking.

Uitslag rit 1:

1. Luka Mezgec GIA in 4u22’58”

2. Caleb Ewan OGE z.t.

3. Tyler Farrar GRS

4. Sacha Modolo LAM

5. Nikolas Maes OPQ

6. Moreno Hofland BEL

7. Steele Von Hoff GRS

8. Boy van Poppel TFR

9. Davide Appollonio ALM

10. Olivier Le Gac FDJ