Kim Jong-un afwezig op verjaardag van communistische partij

Print
Kim Jong-un afwezig op verjaardag van communistische partij

Foto: BELGAIMAGE

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is vrijdag afwezig gebleven op de viering van de 69ste verjaardag van de Noord-Koreaanse communistische Werkliedenpartij, waarmee de geruchten over zijn gezondheid weer aanzwellen. De man is immers al een maand niet meer in het openbaar gezien.

De nummer één van het stalinistische regime stond niet op de lijst van hoogwaardigheidsbekleders die zich naar het mausoleum begaven waar het gebalsemd stoffelijk overschot ligt van Kim Jong-Il en Kim Il-Sung, respectievelijk de vader en grootvader van Kim Jong-un. Sinds de dood van Kim Jong-Il in december 2011 had zijn zoon de viering niet gemist. Wel is vrijdag een bloemenkrans namens hem voorgesteld.

Wel aanwezig op de “bedevaart” naar het mausoleum was de “nummer twee” van het regime, Hwang Pyong-So. Die is de nieuwe voorzitter van de machtige Nationale Defensiecommissie.

Kim Jong-un, 30 of 31 jaar, is sinds 3 september, toen hij met zijn vrouw een concert bijwoonde, ook al niet meer op de staatstelevisie te zien geweest.

Gezien zijn langste afwezigheid in het openbaar sinds Kim Jong-un aan de macht kwam en gezien ook de geslotenheid van het land tieren de geruchten en speculaties omtrent de man welig. Zo zou hij lijden aan diabetes, kaasverslaving en oververmoeidheid. En sommigen gewagen zelfs van een staatsgreep.