Gezocht: ambachtelijke jenever-en likeurstoker

Print
Gezocht: ambachtelijke jenever-en likeurstoker

Foto: Dick Demey

Hechtel-Eksel -

Al 58 jaar lang stookt Jaak Scheelen met hart en ziel jenevers en likeuren in distilleerderij Leukenheide in Hechtel. Met zijn 81 jaar is de tijd echter rijp om een overnemer te zoeken. ‘Ik ben nog een van de weinigen in Europa die volledig ambachtelijk werkt. De koper moet dan ook mijn levenswerk en mijn passie voor het ambachtelijke en natuurlijke overnemen. Dat is de voorwaarde’, zegt de stoker.

Distilleerderij Leukenheide bestaat sinds 1833 en is een van de oudste in België. In de jaren dertig van de vorige eeuw namen de ouders en nonkels van Jaak het ambachtelijk bedrijfje over. Als jonge knaap trok Jaak naar het Hoger Instituut voor de Gistingsnijverheid in Gent.

‘Na mijn stage vroeg een brouwerij me om in een van hun afdelingen in Afrika aan de slag te gaan. Dat zag ik volledig zitten, maar het draaide anders uit toen een van mijn nonkels stierf en vader revalideerde van een hartaanval. De familiezaak mocht niet verloren gaan. Het werd dus snel duidelijk dat ik de zaak zou overnemen’, vertelt Jaak.

Lees het volledige interview met Jaak vandaag in Het Belang van Limburg.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio