© PN

Softdrugs weer overal bestraft

De nieuwe regering-Michel I maakt in het regeerakkoord komaf met het gedoogbeleid voor cannabis. Voortaan zullen het gebruik en bezit van alle drugs, zowel voor minder- als meerderjarigen, opnieuw worden vervolgd. Daarmee wordt de Antwerpse nultolerantieaanpak veralgemeend.

'Het bezit van drugs is verboden. Het gebruik van drugs in de publieke ruimte kan niet het voorwerp uitmaken van een gedoogbeleid.' Het regeerakkoord maakt het gebruik en het bezit van cannabis op straat overal verboden. 'Die boodschap moet voor iedereen duidelijk zijn', zo wordt aan de kranten bevestigd bij de N-VA.

Wettelijk zijn het bezit en het gebruik van cannabis in België niet toegestaan. Maar voor meerderjarigen wordt aan bezit voor persoonlijk gebruik van softdrugs (3 gram) de laagste vervolgingsprioriteit gegeven. Men noemt dit gedoogbeleid, in voege sinds 2003. Het parket seponeert systematisch de processen-verbaal. Enkel bij 'verzwarende omstandigheden' of wanneer 'de openbare orde' wordt verstoord, is er wel vervolging.

Lees het volledige artikel vandaag in Het Belang van Limburg.

Meer over Federale regering