Politie pakt leider Juárezkartel in Mexico op

Print
Politie pakt leider Juárezkartel in Mexico op

Foto: AFP

De Mexicaanse politie heeft de leider van het drugskartel van Juárez opgepakt. Vicente Carrillo Fuentes (51), bijgenaamd ‘El Viceroy’, is in de stad Torreón in de staat Coahuila in het noorden van het land in de boeien geslagen. Dat zeggen bronnen bij de veiligheidsdiensten donderdag.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten heeft 5 miljard dollar (4 miljoen euro) op het hoofd van Carrillo Fuentes gezet. Het Mexicaans openbaar ministerie had 30 miljoen pesos (in euro’s 1,8 miljoen) veil voor tips die tot zijn arrestatie konden leiden.

Carrillo Fuentes is de leider van Juárezkartel sinds de dood van zijn broer Amado in 1997. Daarvoor was hij verantwoordelijk voor de veiligheid van het kartel. De twee broers komen net als veel andere machtige kartelbazen uit drugsbolwerk Sinaloa in het westen van het land.

Het Juárezkartel is een van de oudste misdaadsyndicaten van het land. Het controleert de drugssmokkel tussen Ciudad Juárez en El Paso in de VS. De groep concurreert vooral met het machtige Sinaloakartel om macht en smokkelroutes.

Door de goede relaties met de veiligheidsdiensten en met politici, en door allianties met gewapende groepen als de Aztecas en La Línea, kon het Juárezkartel zich handhaven. In de strijd tegen het Sinaloakartel verbond het kartel zich recent met de misdaadsyndicaten Beltrán Leyva en Los Zetas.