Mode

Welke brillentrend past bij jouw gezicht?

Print
Van 4 tot en met 11 oktober staan onze ogen in de kijker tijdens de jaarlijkse ‘Week van het zien’. Maar met welke bril sta je nu het best? Eén ding is zeker: overdreven zware monturen zijn passé. Brilstiliste Joke Amend uit Heusden weet welk nieuwe modellen je gezicht flatteren en deelt haar tips.

De nieuwste trends

‘De fijne, ronde of ovale bril is helemaal terug, terwijl de populariteit van exemplaren met een zwaar montuur afneemt’, zegt Joke. Ze voegt eraan toe dat we ook kennismaken met de zogenaamde combinatiebrillen. Dat zijn modellen die gemaakt zijn uit verschillende materialen zoals kunststof en metaal. Vlindermodellen, die onze look een tikkeltje nostalgie meegeven, blijven volgens de stiliste in de mode. ‘We hoeven ons zeker niet bij één kleur te houden’, zegt Joke. ‘Of je nu voor een exemplaar kiest met een druk kleurenpallet of met een geleidelijk kleurverloop: tinten combineren is helemaal hip. In het najaar van 2014 zijn we ook stijlvol met een bril met luipaardmotief, een houten model of zelfs een 3D-exemplaar.’

Voor elk wat brils

Maar welke nieuwe trend flatteert je nu echt? Dat kan je achterhalen door te kijken naar de vorm van je gezicht. Joke onderscheidt zeven categorieën gelaatstypes en per vorm tipt ze met welke bril je stijlvol en verzorgd voor de dag komt.

Ovaal

Kenmerken: goede verhouding tussen de lengte en breedte van het gezicht.

Prijs jezelf gelukkig: je kan bijna alle monturen aan. Wees echter niet te enthousiast met ronde modellen. Deze doen je ovale gezichtsvorm iets ronder lijken.

Yves Saint Laurent - 150 euro

 

Rond

Kenmerken: kort en breed gelaat in combinatie met bolle wangen - het breedste deel van het gezicht - en een volle kin.

Ideaal is een fijne, hoekige bril omdat deze niet te zwaar overkomt en je gezicht minder rond doet lijken. Een speelse bril kan perfect, al kies je best niet voor een oversized exemplaar. De onderkant van het model mag de wangen niet raken, want dan gaan de glazen sneller aandampen.


Boven: Esprit - 119 euro
Onder: Play - 89 euro

 

Vierkant

Kenmerken: kort en breed gezicht met scherpe hoeken, een brede kaaklijn en voorhoofd.

Je gelaat krijgt een zachte uitstraling dankzij een ronde bril. Een pilotenbril is ook een goede optie omdat deze het gelaat optisch gaat rekken. Om je gezicht langer te laten lijken, kan je opteren voor een montuur zonder rand aan de onderkant. Dat heeft een verlengend effect. Horen niet thuis in je collectie: een rechthoekige bril en een breed, zwart montuur. Dat maakt je gezicht erg druk.

 


Boven: Nina Ricci - 229 euro
Onder: Ray-Ban - 159 euro

 

Driehoek of peervorm

Kenmerken: smal voorhoofd en een brede kaaklijn.

Jouw ideale model is een vlinderbril omdat deze de bovenkant van het gezicht optisch breder maakt. Ook een bril met een breed staafje aan de bovenkant van het montuur zal je voorhoofd verbreden. Dat zorgt voor een harmonisch evenwicht tussen de boven- en onderkant van je gezicht. Een pilotenbril laat je beter links liggen, want zo’n exemplaar gaat de onderkaken optisch verbreden. Let er ook op dat de aanzet van de oorveren zich niet onderaan de bril bevindt, want dan kan je kaaklijn breder lijken.

 

Boven: Nine - 419 euro
Onder: Max & co - 100 euro

 

Hartvorm

Kenmerken: breed voorhoofd, puntige kin en een lange kaaklijn.

Een pilotenbril is je beste vriend omdat deze je kaaklijn onderaan zal verbreden en dus meer harmonie creëert met het voorhoofd. Kies bij voorkeur voor een model met oorveren onderaan de bril om ter hoogte van je kin een bredere indruk te creëren. Het vlindermodel maakt je gelaat bovenaan breder en past je dus minder. Het exemplaar legt als het ware te veel het accent op het zwaarste punt van je gelaat.

 

Boven: Dolce en Gabbana - 255 euro
Onder: Baldessarini - 194 euro

 

Diamantvorm

Kenmerken: breedste deel ter hoogte van de jukbeenderen, smal voorhoofd en een puntige kin.

Een retrobril, waaronder een vlindermodel, met accenten aan de bovenkant maken je voorhoofd optisch breder. Ook ronde modellen staan je prima, want deze maken je gelaat minder spits. Dames met een hartvormig gezicht kopen beter geen al te breed model, want dit zal de smalle afstand tussen de ogen accentueren. Let er ook op dat de aanzet van de oorveren niet onderaan zit, want dat maakt je jukbeenderen breder.

 


Boven: The One - 59 euro
Onder: Seen - 29 euro

 

Rechthoekig

Kenmerken: langer dan breed gezicht, groot voorhoofd, jukbeenderen en kaaklijn zijn ongeveer even breed.

Een rechte bril met een strak design zal je gelaat korter maken. Een ronde of ovale bril staat je ook goed omdat deze je gezicht minder hoekig maakt. Oversized kan: dit exemplaar geeft minder ruimte tussen jukbeenderen en montuur. Het vlindermodel en een randloos exemplaar gaan je gezicht optisch verlengen en koop je dus beter niet.

Boven: Calvin Klein - 175 euro (Pearle)
Onder: Max Mara - 205 euro

 

Meer informatie over Joke via www.optiekjoke.be

Niet te missen