© BDW

Deze programma’s ziet u binnenkort niet meer op VRT

De VRT zal het volgend jaar met 128 minder mensen moeten doen. Het mes gaat in het sportaanbod, waar de ‘minder mediatieke sporten’ sneuvelen, en OP12 houdt op te bestaan. Dat zijn enkele gevolgen van de besparingsronde van 18 miljoen euro die de openbare omroep van de Vlaamse regering moet doen. Van de verdwijning van een radiozender - in de wandelgangen werd MNM als slachtoffer genoemd - is voorlopig geen sprake.

lbo/frp

De raad van bestuur kwam woensdag voor de laatste keer bijeen in zijn huidige constellatie en besprak de besparingen die voogdijminister Sven Gatz (Open VLD) oplegde. Volgens Katia Segers, die voor SP.A in die raad zetelt, staat het vast dat er 128 mensen moeten vertrekken bij de openbare omroep, waarbij vooral wordt gehoopt op vrijwillige vertrekkers. Tegelijk zullen er ook 38 aanwervingen zijn. De openbare omroep laat zelf weten dat de VRT haar personeelsbestand volgend jaar gaat afslanken met 89,5 personen. Bij de VRT werken zo’n 2.500 mensen. Waar de ontslagen zullen vallen is nog onduidelijk.

Twee derde van de besparingen wordt gezocht in het aanbod van de VRT. Vooral het sportaanbod zal sterk ingeperkt worden. ‘De niet-mediatieke sporten zullen van het scherm verdwijnen. Zo gaan we terug naar af’, zegt Segers. N-VA’er Wilfried Vandaele, lid van de mediacommissie in het Vlaams Parlement, zal er bij minister Gatz op aandringen om net méér te investeren in die sporten. ‘De commerciële zender zullen sowieso tegen elkaar opbieden om voetbal, wielrennen en tennis uit te zenden. Dat maakt de weg vrij voor de VRT om de andere sporten een kans te geven.’

Bovendien wordt het fictie-aanbod sterk ingeperkt. ‘De besparing zal vooral gevolgen hebben voor de externe producties’, waarschuwt Segers. Daarnaast krijgt ook het reisprogramma ‘Vlaanderen Vakantieland’ minder werkingsmiddelen.

Naast de besparingen van 18 miljoen, zijn er ook voor 8 miljoen euro nieuwe investeringen.

Een overzicht van de veranderingen:

* OP12, de jongerenzender van de VRT wordt opgedoekt, al blijft Ketnet wel actief op het derde net. Na 20 uur ’s avonds zal er echter niets meer te zien zijn op het derde VRT-kanaal, tenzij de Koningin Elisabethwedstrijd of een zeldzame sportwedstrijd.

*Villa Politica, het politieke duidingsprogramma zal met minder middelen worden gemaakt. Concreet zal het programma niet langer met externe cameraploegen worden gemaakt.

* Op Canvas verdwijnt ook ‘Login’ en het ‘100 seconden journaal’

* Het expatprogramma ‘Fans of Flanders’ zal enkel nog online beschikbaar zijn.

* Op Een verdwijnen 3 afleveringen van fictieprogramma’s

* Vlaanderen Vakantieland zal volgens een goedkopere formule worden gemaakt.

* Ook de ‘Nacht van de Televisiesterren’ en het ‘Sportgala’ verdwijnen

* Op Canvas zal minder voetbal worden uitgezonden. De Beker van België zal pas vanaf de halve finale worden uitgezonden, terwijl er voortaan slechts één Europa League-wedstrijd per speeldag zal worden uitgezonden.

* Ook Wimbledon en de WTA Masters verdwijnen uit de sportprogrammatie, net als de Eneco Tour

* Het Radio 2-programma ‘Avondpost’, dat momenteel nog voor de vijf regio’s afzonderlijk ingevuld wordt, zal centraal worden gemaakt in Brussel.

* De cultuursite Cobra.be wordt opgedoekt en geïntegreerd in deredactie.Be

De besparingen bij de VRT zullen een impact hebben op het marktaandeel, maar niet op de publieke opdracht, verduidelijkte algemeen directeur productie Leo Hellemans bij de toelichting van het besparingsplan. Om de besparingen door te voeren is een aanpassing van de beheersovereenkomst met de Vlaamse regering nodig. De VRT had aanvankelijk aangekondigd daarvoor de arbitragecommissie bij elkaar te willen roepen, maar zover komt het voorlopig niet. 'Er komt eerst ruimte voor overleg. De arbitragecommissie kan wellicht worden vermeden', zegt Luc Van den Brande, voorzitter van de Raad van Bestuur.