Tv-rechten NBA verkocht voor duizelingwekkend bedrag

Print
Tv-rechten NBA verkocht voor duizelingwekkend bedrag

Foto: AP

De directie van de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA heeft maandag een lucratief akkoord gesloten met Disney (ABC/ESPN) en TNT voor de uitzendrechten voor de seizoenen 2016-2017 tot 2024-2025. Dat meldt de New York Times. Disney en TNT leggen voor de negen seizoenen 24 miljard dollar (19 miljard euro) op tafel.

Per seizoen zal de NBA dus 2,11 miljard euro ontvangen. Dat is bijna drie keer meer dan de 740 miljoen euro in het huidige televisiecontract, dat in 2016 afloopt. Het televisiecontract van de NBA wordt het op één na lucratiefste van de Amerikaanse sporten. Alleen het American football (NFL) haalt met 2,38 miljard euro per jaar meer binnen. De NFL hoopt overigens om vanaf volgend seizoen 5,55 miljard euro binnen te gaan rijven. Het baseball (MLB) moet het met 1,27 miljard euro stellen, het Nascar met 650 miljoen en het ijshockey (NHL) met 159 miljoen.

Het nieuwe contract heeft ook gevolgen voor de spelers. Zij kunnen meer gaan verdienen. Het maximale salaris van spelers wordt immers vastgesteld op basis van de inkomsten van de NBA. Wellicht zal het loonplafond nu met zo’n 12,5 miljoen euro stijgen. Superster LeBron James besloot daarom afgelopen zomer al wijselijk om een contract voor slechts twee jaar te tekenen bij de Cleveland Cavaliers.