Geslaagde Vers Geperst met lezing door Dries Delrue

Print
Geslaagde Vers Geperst met lezing door Dries Delrue

Foto: André Lamoen

Bocholt - Van 24 tot 26 september stond in bib ‘De Priool’ het boeken- en cd-pakket van het Davidsfonds weer opgesteld. Tijdens deze driedaagse was er een boeiende lezing door Dries Delrue over de invloed van het Franse chanson op onze kleinkunstenaars.

Op deze manier konden alle bezoekers (leden en niet-leden) op hun gemak het nieuwe aanbod bekijken en zo hun keuze maken om hun lidmaatschap te hernieuwen of zich in te schrijven als nieuw lid. De eerste 60 nieuwe leden en hernieuwers konden een boek kiezen uit 3 mooie boeken dat hen door onze afdeling werd aangeboden als dank voor hun lidmaatschap. Het was dan ook niet te verwonderen dat op het einde van deze driedaagse alle geschenkboeken de deur uit waren.

Op donderdag 25 september was Dries Delrue onze gast in de bib. Hij geldt als de grootste kenner van Jacques Brel en van het Franse chanson in Vlaanderen. Als muziekrecensent schreef hij tal van artikels (Ons Erfdeel, Gandalf, New Folk Sounds,...) en is hij regelmatig te gast in De Groote Boodschap op Radio 1. Zijn passie voor Brel groeide uit tot een liefde voor het Franse chanson en werd een permanente zoektocht naar muzikale pareltjes uit de Franse cultuur.

In de jaren '60 kende de kleinkunst in onze Lage landen een grote bloei. Veel van deze mooie chansons werden uit het Frans vertaald, denk bijvoorbeeld aan 'Het dorp' gezongen door Wim Sonneveld. Zelfs honderd jaar geleden bleek Frankrijk al een inspiratiebron voor Nederlandse cabaretiers en ook vandaag nog plukken onze zangers nummers uit dat Franse repertoire. Tijdens de lezing liet Dries Delrue horen hoezeer onze kleinkunstenaars zoals Willem Vermandere, Miel Cools, Liesbeth List en Ramses Shaffy, … schatplichtig zijn aan de Franse chansonniers en de vertalers van hun liederen.

Voor de pauze leidde Dries Delrue ons aan de hand van liedjesteksten en veel muziekfragmenten door de vroege geschiedenis van de Vlaamse kleinkunst. Tijdens de pauze werden de toehoorders vergast op koffie en taart. In het tweede deel van de lezing kregen we enkele videofragmenten te zien met als apotheose een gemengde opname van het lied Vivre/Laat me door Alderliefste (Franse tekst) en Liesbeth List en (een zieke) Ramses Shaffy (Nederlandse tekst). Een echt kippenvelmoment! Na het gezellige napraten trok iedereen tevreden terug naar huis. De afwezigen hadden eens te meer ongelijk.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio