Recordaantal trekvogels boven ons land geteld

Print
Recordaantal trekvogels boven ons land geteld

De telpost Baaigemkouter. Foto: Philippe Verbelen

Er zijn zaterdag in het kader van Eurobirdwatch nog nooit zoveel trekvogels boven ons land geteld. Op 64 telposten zijn 280.221 overtrekkende vogels gezien, verdeeld over 143 soorten. Daarbij viel het grote aantal lijsters op.

‘De voorgaande jaren leek de teldag bijna een patent te hebben op ongunstig weer’, zegt coördinator Koen Leysen. ‘Dit keer lagen de kaarten anders. Heel wat vogels profiteerden van de fraaie nazomer om een stuk van hun verre reis af te leggen.’

Met 280.221 vogels komt België, na Nederland, op de tweede plaats van het totaal aantal getelde vogels. Het gaat om de beste EuroBirdwatch-telling ooit voor ons land, de voorgaande jaren schommelden de resultaten tussen de 23 en 92.000.

De vink kwam (opnieuw) met 101.000 exemplaren op de eerste plaats, maar het waren vooral de lijsters die opvielen. Op de tweede plaats prijkt de zanglijster (43.300), verrassend waren de fraaie aantallen grote lijster, die het in onze streken slecht doet, en ook de zonderlinge beflijster werkte zich met 75 exemplaren in de kijker. De spreeuw sloot de top drie af.

Zoals voorspeld werden dit jaar veel roofvogels gespot, maar ook enkele zeldzaamheden zoals een steppekiekendief, roodpootvalk, roodkeelpiepers en grote piepers.

Alles samen telden afgelopen weekend 23.000 vogelkijkers uit veertig Europese landen bijna 2,5 miljoen vogels, in de Europese top drie staan spreeuw, meerkoet en wilde eend. Met de actie wil BirdLife de aandacht wekken voor vogels, hun trek en hun bescherming.