Cultuuruitstap Xanten

Print

Foto: André Caubergs

Beringen - De jaarlijkse cultuuruitstap ging dit jaar naar het 'Romeinse - Middeleeuwse' stadje Xanten

De jaarlijkse cultuuruitstap van de Stedelijke Cultuurraad ging dit jaar naar het stadje Xanten in Duitsland.
Xanten, voor de meeste een nog onbekend stadje. De uitnodiging gaf aan een geleid bezoek in het middeleeuws stadscentrum en de Gotische Sint-Viktor Dom. Om dan na een middagmaal een geleid bezoek te doen in de Romeinse site.
Bij het vertrek aan het Casino dan ook niets anders dan deelnemers met veel verwachtingen. Reisbegeleider Dirk Maes scherpte de nieuwsgierigheid nog wat aan.
In 2 groepen werd men rondgeleid door dit mooie stadscentrum. Je rook er bijna nog de Romeinse aanwezigheid van eeuwen geleden. De kasseien waar een wandelpad was in aangelegd. De archeologen hebben hier meer werk aan gehad dan de aannemer. Elke meter werd eerst onderzocht naar middeleeuwse aanknopingspunten, en dit waren er een heel veel, zodat het 2.5 jaar zou duren om deze 650m wandelpad rond het plein aan te leggen. Dit was maar om iedereen maar een idee te geven hoe men er met de geschiedenis bekommerd is, bij elke verandering wordt dit zo verder en verder uitgewerkt. De gotische St. Viktordom was dan een mooi aanvullend gevolg van de wandeling. De kloosterbibliotheek met eeuwenoude boeken, archieven en geschriften waren, spijtig genoeg, niet voor het publiek. Maar de Dom met zijn rijke kunstschatten maakte alles goed. Een mooi zijaltaar: de 1000 martelaren is een mooi Antwerps houtsnijwerk dat mag gezien worden, zeker met de stempel ‘de 2 handjes’ erop.
In het Gotische huis was het dan even uitrusten en genieten van een middagmaal om dan naar Archeologisch Park Xanten te wandelen. Ook hier stonden er weer 2 gidsen ter beschikking om de groepjes rond te leiden in deze voormalige Romeinse Colonie, waar indertijd 10.000 soldaten woonden en leefden om zo ook naar de veldtochten te vertrekken. Het hele domein is nu met een haag omringd, deze staan op de oude stadsmuur de torens werden en een stukje muur werden dan ook op de originele manier heropgebouwd. Zo ook een gedeelte van de ‘Hafentempel’. Als je zag hoe men in die tijd een blok van 500 kg kon ophijsen met hun kraan, wel een staaltje techniek dat nu eigenlijk alleen maar wat verfijnd is. Zo werd er ook het amfitheater gedeeltelijk opgebouwd. De kooien voor de dieren, de hokken voor de slaven. Een moment om stil te worden. Maar ook in deze ‘stad’ of Romeinse Colonia Ulpia Traiana had ook zijn badplaats, hier viel eigenlijk het toen al vernuftige systeem van water verwarmen en tegelijkertijd vloer en wandverwarming. De laatste werd simpel gemaakt door de afvoer door de spouwmuren. De herberg was dan een rustpunt, gelukkig konden we aan tafel zitten en niet in de kamers want daar lag men aan aan tafel. Nog even de tijd om de site wat verder te verkennen, over de wegen langs de woningen (ook weer kleine hagen) te wandelen, het ‘Römermuseum Xanten’ of enkel kleinere locaties zoals ‘het vervoer’ en ‘de bouwtechnieken’ te bezoeken.
Wel tijdens de terugreis kon men terugkijken op een geslaagde cultuuruitstap waar de verwachtingen die in de uitnodiging teweeg waren gebracht volledig waren ingelost.
Meer sfeerfoto's vind je op paalonline.be


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio