Aanval van Duitsers in 1914 herdacht

Print

Foto: arnold roberts

Lanaken - Letterlijk en figuurlijk gingen op 4 oktober 1914, dag op dag 100 jaar geleden, enkele voltreffers door de St-Ursulakerk van Lanaken.

De reeds meerdere malen aangekondigde strafexpeditie van de Duitsers begon op 4 oktober 1914 om 6u45 met het opstellen van enkele veldkanonnen bij het kleine gehucht van Briegden, waar nog even tussendoor twee boerderijen van de zeven in de as werden gelegd. Een anderhalf uur durend beschieten van de dorpskern zou de mensen in hun slaap verrassen en op de vlucht doen slaan richting het neutrale Maastricht. Zij deden dat met kar en paard maar ook te voet en voerden mee wat ze op dat moment konden dragen. De meesten van hen vluchtten in hun nachtkledij. Vanop de heuvels, in het neutrale Maastricht stond men de beschieting en het latere in brand steken van woningen en riante villa’s gade te slaan.

Honderd jaar na deze memorabele dag, waarbij één burgerslachtoffer te betreuren viel, werd aan de kerk van Lanaken een informatiebord onthuld dat geplaatst werd in de nabijheid van de monumenten van beide wereldoorlogen. Schepen van cultureel erfgoed, Pierre Nelissen, mocht de inleiding doen voor de aanwezigen en samen met burgemeester Keulen de Belgische vlag, die over het eerste informatiebord hing, neerhalen. Waarna de kon. Harmonie Weergalm der Maas de Brabançonne inzette. Burgemeester Keulen nodigde daarna alle aanwezigen uit op een receptie in de raadzaal van het gemeentehuis, alwaar Jean Maenen, voorzitter van Kon. GOSSU Lanaken en lid van de redactie, het eerste van een reeks boekjes over WO I mocht voorstellen aan de aanwezigen. Samen met Burgemeester Keulen, wiens ambtsgenoot van destijds, Edgard de Caritat de Peruzzis, een belangrijke rol speelde in de eerste dagen en weken van de Groote Oorlog. Zijn deelname als soldaat en burgemeester, vrijwilliger en verzetslid, deel uitmakend van het legertje, van de uit pensioen terug onder de wapens geroepen Generaal-majoor Deschepper, Militair gouverneur van Limburg . Het eerste boekje, is een uitgave van Dienst Erfgoed, gemeente Lanaken, met steun van de provincie Limburg en het Provinciaal centrum voor Cultureel erfgoed, heeft als titel 'Daar zijn de Duitsers, Lanaken tijdens de begindagen van de Eerste Wereldoorlog' en is verkrijgbaar bij de dienst Erfgoed Lanaken.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio