Lanaken herdenkt Groote Oorlog met infoborden en publicaties

Print
Lanaken herdenkt Groote Oorlog met infoborden en publicaties

Foto: Katelijne Beerten

Lanaken - Onder impuls van de dienst Erfgoed wordt ook in Lanaken 100 jaar Eerste Wereldoorlog herdacht. Er is een infobord aan de kerk Sint Ursula onthuld én het eerste boekje in een reeks van vijf werd voorgesteld.

Onder de titel "Daar zijn de Duitsers. Lanaken aan de begindagen van de Eerste Wereldoorlog" bundelde de dienst Erfgoed een aantal teksten over Lanaken, Gellik, Smeermaas, Kesselt, Veldwezelt, Neerharen en Rekem anno 1914. De inval van de Duitsers dus, en de kennismaking van de lokale bevolking met de overheerser. Net als op andere plaatsen, bezondigden de Duitsers zich ook in Lanaken aan wandaden.

De meest bekende is die van de brand van Lanaken, die dag op dag op 4 oktober 2014 honderd jaar geleden gebeurde. Al enkele dagen was men toen op zoek naar Edgard de Caritat, toenmalig burgemeester van Lanaken, en zijn manschappen. Zij speelden een echt kat- en muisspel met de Duitse troepen. Als represaille werd op zondagochtend in alle vroegte (de ochtendmis was nog bezig!) met het kanon geschoten op Lanaken - de kerk werd ongeveer tot puin herleid - en werd een dertigtal (of mogelijk nog meer) woningen afgebrand, waaronder het huis van burgemeester de Caritat.

Niet alleen het verhaal van de brand van Lanaken, maar ook de impact van de oorlog op het dagelijkse leven komt aan bod in de publicatie. Dit eerste boekje vormt de start van een reeks van vijf publicaties over Lanaken in de Eerste Wereldoorlog. Achtereenvolgens komen volgende thema's nog aan bod: De elektrische draad en vluchtelingen (2015), het dagelijks leven (2016), de soldaten (2017) en de bevrijding/herinnering aan de oorlog (2018).

Die vijf verschillende invalshoeken vormen ook het uitgangspunt van de infoborden die de komende jaren in Lanaken zullen opduiken. Het eerste bord in de reeks wordt op 4 oktober onthuld. En hoe kan het ook anders, de brand van Lanaken is het thema van dit bord. Het wordt geplaatst aan de Sint-Ursulakerk in hartje Lanaken. Naast het 'statische' bord, met tekst, foto's en informatie over de omgeving, zal er ook digitaal bijkomende informatie aangeboden worden.

In totaal zal de dienst Erfgoed op acht locaties in Lanaken een infobord plaatsen. Bovendien zal er (in 2016) een kaart uitgegeven worden waar àlle infoborden én kleine relicten en verhalen van de Eerste Wereldoorlog gebundeld worden.

Men kan het boek kopen bij de dienst Erfgoed, Koning Albertlaan 110 – 3620 Lanaken. Elke werkdag geopend van 9u tot 12u, uitgezonderd schoolvakanties.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio