‘Veerboot vol schoolkinderen gezonken door incompetentie’

Print
‘Veerboot vol schoolkinderen gezonken door incompetentie’

De gezonken ferry Sewol voor de kust van Zuid-Korea. Foto: EPA

Een combinatie van factoren lag aan de basis van de ramp met een Zuid-Koreaanse ferry in april dit jaar. Dat blijkt uit een rapport van een onderzoekscommissie. Genoemd worden overbelasting van de boot, illegale uitbreidingswerken en een incompetente bemanning, zo maakte het parket maandag bekend. Ook de inadequate initiële respons van de kustwacht heeft bijgedragen tot de grote dodentol, luidt het.

De veerboot Sewol was op 16 april met aan boord 476 mensen, onder wie 325 scholieren op schoolreis, gekapseisd voor de zuidwestelijke kust van Zuid-Korea. Minstens 292 mensen kwamen om het leven, twaalf opvarenden zijn nog altijd vermist.

In 2012 werden extra hutten gebouwd op de boot en dat heeft de stabiliteit in het gedrang gebracht, klinkt het. Op het moment van de ramp woog de boot 6.825 ton en vervoerde hij 3.606 ton aan vracht en voertuigen, drie keer het aangeraden maximum.

Geconfronteerd met een sterke stroom, wilde de bemanning overstag gaan maar dat gebeurde te bruusk, waardoor de boot zonk. De kapitein wordt nalatigheid verweten.

In totaal staan sinds juni 15 bemanningsleden terecht. De kapitein en drie anderen worden aangeklaagd voor moord door nalatigheid. Als ze daaraan ook schuldig worden bevonden, riskeren ze de doodstraf. Ze verlieten volgens aanklagers het schip, terwijl passagiers juist was verteld dat ze in hun hutten moesten blijven. Vooral veel jongeren zouden daardoor in hun kajuiten zijn verdronken. De andere bemanningsleden staan terecht voor minder zware vergrijpen.