KU Leuven protesteert tegen vrouwencampagne P-Magazine (oproep)

Print
KU Leuven protesteert tegen vrouwencampagne P-Magazine (oproep)

Foto: archief

Katlijn Malfliet, vicerector van de KU Leuven (foto), is niet te spreken over het aanbod van het weekblad P-Magazine aan studentenkringen om foto’s te sturen van knappe vrouwelijke studenten. De studentenkring wiens meisje de cover haalt van het magazine, krijgt als beloning een gratis cantus.

“Kan je vrouwen nog meer als object behandelen”, aldus Malfliet in het studentenblad Veto.

Deze campagne past volgens Malfliet in het denkpatroon dat mooie meisjes lustobject zijn zonder meer. “Vrouwen zijn ook mensen, zo simpel is het”, aldus de vicerector. Stereotypes en beeldvorming werken volgens haar wel degelijk systematisch door. “Meisjes tussen 17 en 24 hebben het bijzonder moeilijk met alle verwachtingen die op hen afkomen. Ze mogen niet kapot gaan aan een rolpatroon waarin ze mooi moeten zijn, mannen moeten dienen als lustobject en ook academisch moeten presteren.”

Ook filosofe Anya Topolski, coördinator van Sharing Academic Sexism Stories With You (SASSY), is niet te spreken over het initiatief van P-Magazine. Ze verwijst hierbij naar de VN-campagne ‘He for She” om aan te geven dat dit een mooie kans is voor mannelijke studenten om op te komen voor hun vrouwelijke collega’s. “Onze medestudenten, onze vrienden, misschien ooit onze partners worden vernederd”, aldus Topolski die oproept een petitie te starten of een ander signaal te geven zoals het niet meer kopen van dit magazine.

Jeroen Denaeghel, hoofdredacteur van P-Magazine, legt in Veto alle bezwaren naast zich neer. Denaeghel beaamt dat het blad van vrouwen op de cover verwacht ‘dat ze wat vlees tonen’, maar volgens hem past hetgeen het blad doet in een eeuwenoude, ruimere artistieke traditie. “Moeten we dan ook de Venus van Milo in de vuilnisbak gooien?”, zegt Denaeghel die erop wijst dat de meisjes door P-Magazine met klasse en stijl in beeld gebracht worden en het resultaat veel onschuldiger is dan de pornoficatie van de videoclips op MTV. Het blad ontving overigens na de oproep een 70 à 80 inzendingen.

Ben jij een Limburgse studente en heb jij een coverfoto voor P-Magazine ingestuurd? Laat het ons weten via hier@reageren.be