Advocaten drugsbende maken brandhout van dagvaarding

Print
Tongeren -

Zoals verwacht hebben de advocaten van de bende die via Zaventem wekelijks drugstransporten uit de Dominicaanse Republiek organiseerden, stevige kritiek geuit op de dagvaarding die het Openbaar Ministerie tegen hun clienten heeft opgesteld. Het OM eist gevangenisstraffen tot 8 jaar voor de zeventien beklaagden.

Vorige week maandag schetste het OM hoe de bende van november 2011 tot april 2012 bijna wekelijks drugstransporten organiseerde vanuit de Dominicaanse Republiek. Het OM noemde de zaak toen zeer eenvoudig, iets wat de advocaten van enkele beklaagden toen al betwistten.

Dat was ook de rode draad in de pleidooien van de advocaten van de overige beklaagden tijdens de tweede zitting. De advocaten van de door het OM als leider bestempelde Zandy B.E., zijn schoonmoeder Sixta T.T en de koeriers Niels V.D.L en Giovanni C. hekelden opnieuw de onduidelijkheden en volgens hen soms flagrante fouten in de dagvaarding. Ook het bedrag van 400.000 euro dat het OM verbeurd wil verklaren, is gebaseerd op schattingen en verkeerde berekeningen, luidde het.

Zandy B.E. wordt, volgens zijn advocaat, ook onterecht als de leider gezien. Dat zou blijken uit het onderzoek dat gevoerd werd na de arrestatie van Marcel D.W. in de Dominicaanse Republiek. Hij werd betrapt met 2,9 kilo cocaïne in zijn bagage. Ook in de dagvaarding en het onderzoek naar de koeriers Giovanni C. en Niels V.D.L betwisten de advocaten de geformuleerde data en de niet nader bepaalde hoeveelheid drugs. Vonnis op 3 november.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio