Crash Bianchi had vermeden kunnen worden, maar organisator wilde niet luisteren

Print
Crash Bianchi had vermeden kunnen worden, maar organisator wilde niet luisteren

Foto: EPA

Het ongeval van Jules Bianchi, die gisteren tegen 180 km/u crashte in de Grote Prijs Formule 1 van Japan, had vermeden kunnen worden. De FIA (Fédération Internationale de l’Automobile) had tevergeefs gevraagd om de race twee tot zelfs vier uur eerder te laten starten omwille van de voorspelde regen en de duisternis.

De Formule 1-wedstrijd in Japan ging om 15u lokale tijd van start in Japan, een tijdstip waarop de Europese televisiekijker op zondagmorgen de race nog kon meepikken. Toen duidelijk werd dat de regen naarmate de middag vorderde alleen maar erger zou worden, richtte de FIA zich tweemaal tot de organisatie met de dringende vraag om de wedstrijd uit veiligheidsoverwegingen met twee tot zelfs vier uur te vervroegen. De organisatie wees die vraag echter evenveel keer van de hand met de redenering dat de fans dan niet meer op tijd het circuit zouden kunnen bereiken.

Tot overmaat van ramp begon de duisternis te vallen op het einde van de race, waardoor de zichtbaarheid nog verminderde. De helikopter die ingeschakeld wordt om bij ernstige ongevallen het slachtoffer te evacueren kon door die reden ook niet landen om Bianchi weg te halen, waardoor hij met een wagen naar het ziekenhuis gereden moest worden.

De 25-jarige Bianchi raakte ernstig gekwetst aan het hoofd toen hij in het slot van de GP van Japan op het kletsnatte circuit van Suzuka met zijn bolide tegen een kraanwagen reed. Die was op het circuit gekomen om te helpen bij het wegtakelen van de bolide van Adrian Sutil. De Duitser was een ronde eerder met zijn Sauber van de baan gegaan. Bianchi zou de gele vlaggen die hem hadden moeten waarschuwen voor het ongeval hebben genegeerd, al blijft het ook bizar dat er geen safety car was uitgerukt na het ongeval van Sauber.