Contador past voor Peking, ook Valverde houdt het voor bekeken

Print
Contador past voor Peking, ook Valverde houdt het voor bekeken

Alberto Contador (midden) Foto: BELGA

Alberto Contador geeft forfait voor de Ronde van Peking. Hij heeft te veel last van zijn knie na een val in de Ronde van Lombardije. Dat heeft de Spaanse wielrenner laten weten via Twitter. Door de opgave van Contador is Alejandro Valverde zeker van eindwinst op de UCI WorldTour-ranking en dus officieel de beste renner van 2014. Ook hij houdt het dan ook voor bekeken.

De Ronde van Peking (van 10 tot 14 oktober) is de laatste wedstrijd van de UCI WorldTour, de verzameling van de belangrijkste wielerwedstrijden ter wereld. Het was dan ook de laatste kans voor Alberto Contador om zijn landgenoot Alejandro Valverde van de leidersplaats op de WorldTour-ranking te verdrijven. Valverde was na podiumplaatsen op het WK en in de Ronde van Lombardije immers de nieuwe leider op de ranking. De renner van Movistar (686 punten) telt 66 punten meer dan Contador. In Peking vielen nog iets meer dan 100 punten te rapen.

‘Slecht nieuws. Vandaag kon ik op training amper de pedalen ronddraaien door mijn knie. Ik heb beslist uiteindelijk niet naar China te gaan. Nu volgt een scan om te zien hoe het met mijn knie is gesteld. Daarna richt ik het vizier op 2015’, twitterde Contador maandagmiddag.

Nadat het nieuws van Contador bekend raakte, gaf even later ook Valverde forfait. Valverde werd vorige week voor de vierde keer vader en wil wat meer tijd met zijn familie doorbrengen na een lang seizoen. Dat meldde zijn team Movistar. De Italiaan Eros Capecchi zal hem vervangen in de selectie voor de Ronde van Peking, die vrijdag start.

Alejandro Valverde volgt als winnaar van de WorldTour zijn landgenoot Joaquin Rodriguez op. Die won het regelmatigheidscriterium de voorbije twee jaar. In 2011 was Philippe Gilbert de beste.

Top-10 WorldTour-ranking

1. (2) Alejandro Valverde (Spa) 686 punten

2. (1) Alberto Contador (Spa) 620

3. (3) Simon Gerrans (Aus) 498

4. (6) Costa Rui Alberto (Por) 398

5. (4) Vincenzo Nibali (Ita) 392

6. (5) Nairo Quintana (Col) 346

7. (7) Chris Froome (GBr) 326

8. (8) Alexander Kristoff (Noo) 321

9. (9) Jean-Christophe Peraud (Fra) 300

10. (10) Fabian Cancellara (Zwi) 286