Fit & Gezond

Vlaamse vrouwen met eetstoornis zijn gemiddeld 22,5 jaar

Print
Vlaamse vrouwen met eetstoornis zijn gemiddeld 22,5 jaar

Foto: Shutterstock

In ons land is de gemiddelde patiënt met een eetstoornis een vrouw van 22,5 jaar. De problemen beginnen meestal op 17-jarige leeftijd en houden zo'n vijf jaar aan. Dat blijkt uit een profiel dat werd samengesteld van Vlaamse patiënten met eetstoornissen in samenwerking met universiteiten.

Het onderzoek verzamelde gegevens van 642 eetstoornispatiënten en toont aan dat de gemiddelde eetstoornispatiënt in Vlaanderen een vrouw is van 22,6 jaar. De eetstoornis begint gemiddeld op 17 jaar en duurt gemiddeld 5,5 jaar. Eetstoornispatiënten in Vlaanderen blijken vaker de diagnose anorexia nervosa te krijgen, hoogopgeleid te zijn en uit een gescheiden gezin te komen. Daarnaast zien de vorserd dat in de leeftijdsgroep ouder dan 20 haast 1 op 3 patiënten werkzoekend of niet-beroepsactief is.

Deze resultaten werden maandagochtend voorgesteld door de Vlaamse Academie Eetstoornissen in de gebouwen van Kind en Gezin nabij het Zuidstation in Brussel. Deze informatie moet nu helpen om eetstoornissen sneller op te sporen en de problemen te kunnen oplossen. ‘Ik denk dat huisartsen en schoolartsen moeten opgeleid worden om heel snel die diagnose te kunnen stellen’, zegt Johan Vanderlinden van de Vlaamse Academie Eetstoornissen in het nieuws op VTM.

Psychologe Myriam Vervaet voegt daaraan toe dat er meer symptomen zijn dan snel en veel gewicht verliezen. ‘Er zijn ook psychologische symptomen. Zo gaan vrouwen met een eetstoornis zich vaker sociaal isoleren. Het is aangeraden om zo snel mogelijk een huisarts of gespecialiseerde centra te contacteren’, zegt ze.

Niet te missen