Mode

Bevestigd: John Galliano versterkt Maison Martin Margiela

Print
Bevestigd: John Galliano versterkt Maison Martin Margiela

Foto: pn

De geruchten blijken dan toch waar te zijn: de Britse ontwerper John Galliano gaat aan de slag als creatief directeur bij Maison Martin Margiela. Dat heeft het modehuis maandag zelf bekendgemaakt met een officiële mededeling. Zijn eerste collectie voor MMM mogen we verwachten in januari, tijdens coutureweek in Parijs.

‘De groep OTB (Only The Brave, het Italiaanse bedrijf dat in 2002 een meerderheidsparticipatie in het modehuis verwierf, red.) is opgetogen u te kunnen aankondigen dat John Galliano Maison Martin Margiela versterkt en er verantwoordelijk wordt voor de creatieve richting van het modehuis’, zo opent de officiële mededeling die het oorspronkelijk Belgische modehuis maandagochtend de wereld instuurde.

‘Margiela is klaar voor een nieuwe charismatische en creatieve ziel. John Galliano is een van de grootste, onbetwiste talenten van alle tijden. Een unieke en uitzonderlijke couturier voor een modehuis dat de modewereld steeds heeft uitgedaagd en geïnnoveerd. Ik kijk uit naar zijn terugkeer om de modedroom te creëren zoals enkel hij dat kan, en hoop dat hij hier zijn nieuwe thuis vindt’, aldus ceo Renzo Rosso.

Wat met anonimiteit?

Dat het modehuis dat in 1988 werd opgericht door de Genkenaar Martin Margiela uitpakt met een grote naam is op zich ook groot nieuws en luidt een nieuw tijdperk in, zo geeft het modehuis ook zelf aan. Margiela liet destijds zijn gezicht nooit zien en die lijn van anonimiteit werd na zijn vertrek ook doorgetrokken: er werd nooit gecommuniceerd over de ontwerpers achter de collecties.

Toen modejournaliste Suzy Menkes tijdens de meest recente coutureweek een van de ontwerpers bij naam noemde (de Belgisch-Franse modeontwerper Matthieu Blazy) om zijn talent in de verf te zetten, was de pr-dienst van het modehuis er als de kippen om redacties te verzoeken om de stukken met zijn naam te verwijderen.

‘Ik heb mijn beste kledingcollectie nog niet gemaakt’

Galliano op zijn beurt werd in 2011 de deur gewezen bij het Franse modehuis Dior nadat er beelden op het internet verschenen waren waarin de ontwerper, duidelijk onder invloed, racistisch en antisemitisch van leer trekt. Hij ging afkicken en zocht hulp bij een psycholoog, waarna hij voorzichtig werkte aan een terugkeer in de modewereld, met hulp van vrienden zoals Oscar de la Renta.

Eerder dit jaar ging Galliano aan de slag bij de Russische parfumerieketen L’Etoile, maar zei toen al dat hij graag opnieuw als ontwerper aan het werk zou gaan. ‘Ik heb mijn beste kledingcollectie nog niet gemaakt’, klonk het toen veelbelovend in een interview met het Franse weekblad Le Point. We kijken er alvast naar uit.

Niet te missen