Geen cel voor belaging journalist op proces-De Gelder

Print

De man die opgepakt werd voor bedreigende tweets aan het adres van een journalist die burgerlijke partij was op het proces van crèchemoordenaar Kim De Gelder, krijgt probatie-opschorting. Als hij geen nieuwe feiten pleegt en zich aan voorwaarden houdt de komende vijf jaar, krijgt hij geen celstraf opgelegd, zo heeft de Gentse correctionele rechtbank maandag beslist.

De 26-jarige Gentenaar viseerde via zijn profiel 'CoolDehLa' op Twitter journalist Bart van Belle, van wie het kind tijdens de feiten in de Dendermondse crèche verbleef maar niet gewond raakte. De man daagde ook politie en parket uit. Hij werd tijdens het proces in zijn woning opgepakt.

Het parket vroeg toen zijn aanhouding op basis van schriftelijke bedreigingen en belaging, maar de onderzoeksrechter besliste toen om de man vrij te laten onder strikte voorwaarden. Zo mocht de man de slachtoffers en hun familie niet verontrusten en mocht hij zich niet meer op sociale media begeven. Hij mocht niet in de omgeving van het justitiepaleis komen, omdat bleek dat hij 'Kim = Alpha' had gespoten op de vloer voor de draaideur van het gerechtsgebouw in Gent.

De man erkende dat hij de tweets had gestuurd, maar betwistte dat het om bedreigingen ging. De rechtbank achtte belaging en vandalisme aan het gerechtsgebouw bewezen. De man moet van de rechter onder meer werk zoeken en een behandeling volgen voor zijn psychologische problemen.