‘Onderhandelaars bereid laatste spurt in te zetten’

Print
‘Onderhandelaars bereid laatste spurt in te zetten’

Foto: BELGA

De onderhandelaars voor een federale regering zijn bereid de laatste spurt richting een akkoord in te zetten. Dat heeft ontslagnemend vicepremier Pieter De Crem (CD&V) maandag verklaard. Over zijn eigen positie in de volgende centrumrechtse ploeg, ligt De Crem naar eigen zeggen niet wakker, al liet hij in De Ochtend niet na zijn eigen verwezenlijkingen op te sommen.

Tegen alle verwachtingen in, hebben de vertegenwoordigers van N-VA, MR, CD&V en Open Vld het voorbije weekend de laatste rechte lijn naar een federaal akkoord nog niet ingezet. Vermoedelijk komen ze maandag wel plenair bijeen, zij het dan onder de radar. Als aanvangsuur doet 14.00 uur de ronde, al is dat nog niet definitief bevestigd.

Defensieminister De Crem verwacht dat de partijcongressen wellicht eind deze week bijeenkomen om een akkoord goed te keuren. Over de vraag naar zijn eigen rol in de nieuwe regering, stelde De Crem niet wakker te liggen. Eerst telt de inhoud en dan is het aan de voorzitter om daarover knopen door te hakken, aldus De Crem.

Toch zette hij zijn verwezenlijkingen in de voorbije regering in de verf. “Het departement Defensie is goed geleid, we hebben een belangrijke inspanning gedaan om bij te dragen tot de sanering van de overheidsfinanciën en desalniettemin erin geslaagd zeer performant te zijn”, luidde het. “Als vicepremier heb ik ervoor gezorgd dat we het Europees traject hebben aangehouden en dat de staatshervorming tot een goed einde werd gebracht. Ik heb uitgevoerd wat van mij werd verwacht.”