‘Voormalig directeur-generaal Evenepoel te ziek om terecht te staan’

Print
‘Voormalig directeur-generaal Evenepoel te ziek om terecht te staan’

Foto: Photo News

Hans Evenepoel, de voormalig directeur-generaal van de Regie der Gebouwen, is te ziek om terecht te staan op het monsterproces in Brussel rond de beweerde corruptie bij de overheidsdienst. Dat meldt zijn advocaat maandag bij de opening van het proces. ‘Mijn cliënt kan het dossier niet meer lezen en kan mij dus niet meer vertellen hoe ik hem moet verdedigen’, zegt de strafpleiter.

De 74-jarige Hans Evenepoel is een van de twaalf ambtenaren die zich samen met 35 aannemers en 24 bedrijven moeten verantwoorden omdat ze jarenlang meegedraaid zouden hebben in een systeem waarbij aannemers ambtenaren omkochten om lucratieve overheidsopdrachten in de wacht te slepen.

Volgens het parket had Evenepoel niet rechtstreeks aan het systeem meegewerkt, maar was hij er wel van op de hoogte, was hij er niet tegen opgetreden en had hij zelf voordelen in natura genoten, zoals gratis werken aan zijn woningen. Begin 2006 vloog de toenmalig directeur een tijdlang achter de tralies.

‘Sindsdien is hij viermaal geopereerd en heeft hij beginnende alzheimer’, zegt meester Walter Van Steenbrugge. ‘Het EVRM (Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, red.) eist dat iemand fysiek in staat moet zijn om terecht te staan. Dat is het niet geval voor mijn cliënt.’

Volgens het parket kan de rechtbank de strafvordering niet onontvankelijk verklaren omdat een verdachte ziek zou zijn. ‘De betrokkene kan zich laten vertegenwoordigen door een advocaat of verstek laten gaan’, aldus substituut-procureur des Konings Olivier Coene.