Jonge boeren in Rwanda gesteund vanuit Genk

Print

Boxbergheide

Genk - Broeder Cyriel is weer even in het land. Hij vierde hier zijn 92ste verjaardag en vertrekt over enkele weken terug naar zijn geliefde Kisaro in Byumba, waar hij sinds meer dan veertig jaar jonge Rwandezen opleidt tot modelboer.

De hele streek van Byumba, waar de broeder actief is, werd intussen zover het oog reikt uitgebouwd met landbouwterrassen, de enige manier om het regenwater dat op de heuvels valt goed te gebruiken en om de erosie tegen te gaan.
De terrasbouw, maar ook de teelt van aardappelen, tarwe, maïs en varkens werd op punt gesteld zodat de mensen in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. Tijd dus voor Broeder Cyriel om een nieuw project op te zetten: kleine boerderijtjes bouwen voor de jonge boeren die op zichzelf willen beginnen. Daar gaat momenteel een groot deel van de gelden naar toe die hier verzameld worden.
De Rwandadag die elk jaar in zaal de Schalm in Boxbergheide georganiseerd wordt bij gelegenheid van het bezoek van de broeder was ook ditmaal een groot succes. Er waren niet alleen veel bezoekers voor de eetdag, maar er was ook veel belangstelling voor de kindertekeningen en voor de reportages over het werk van Broeder Cyriel.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio